Ministerstvo vnútra dostalo pokutu 90-tisíc eur. Čurillovcov odstavilo priskoro

Úrad na ochranu oznamovateľov dal ministerstvu vnútra pokutu v súvislosti s postavením takzvaných čurillovcov mimo službu. Rozhodnutie podľa ministerstva obsahuje viaceré nedostatky a najmä nesprávne právne posúdenie veci, takže sa voči nemu odvolá.

Slovakia's Security Council meets in Bratislava following PM's assassination attempt Matúš Šutaj Eštok. Foto: Profimedia

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok dva dni po nástupe do funkcie dočasne postavil mimo služby šesticu policajtov okolo Jána Čurillu. Bývalá špeciálna prokuratúra im však predtým udelila status chránených oznamovateľov. To znamená, že minister si mal najskôr pýtať povolenie od Úradu na ochranu oznamovateľov (ÚOO).

Úrad by zhodnotil, či minister nekoná v pomste a keby jeho zámer schválil, Šutaj Eštok by mohol konať. To sa však nestalo, súčasný predseda strany Hlas tento úrad úplne obišiel.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.