Na Ukrajine sa otvára nový front. Bojuje sa o dôveru veriteľov

Russia_Ukraine_War449990053474 Na archívnej snímke z 16. júna 2024 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí počas tlačovej konferencie na mierovom samite o Ukrajine. Foto: TASR/AP

Otázka, či Ukrajina bude schopná splácať svoje dlhy, je na stole už dlhší čas. Teraz sa však dostáva na výslnie, keďže Kyjev by mal čoskoro vyplatiť značnú časť emitovaných dlhopisov, ktoré držia súkromní veritelia. Ide o vyše 20 miliárd eur. Tie však krajina nemá a hrozí jej bankrot. Hoci sa o možných riešeniach stále rokuje, také, ktoré by bolo dobré, de facto neexistuje.

Kyjev má aj napriek balíkom zahraničnej finančnej i vojenskej pomoci v hodnote stoviek miliárd eur obrovskú dieru v rozpočte.

Vojnou sužovanej Ukrajine uplynie 1. augusta dvojročné obdobie, v ktorom súkromní držitelia dlhopisov súhlasili s pozastavením ich vyplácania. Ide o vyše 20 miliárd eur, respektíve zhruba šestinu ročného HDP, ktoré momentálne nemá. Drvivá väčšina zahraničnej pomoci totiž nie je vo forme hotovosti, ktorú si Kyjev môže použiť podľa potreby.

Teraz hrozí, že ak sa štát so svojimi veriteľmi nejak nedohodne, dostane sa do platobnej neschopnosti [angl. default, pozn. red.], teda v podstate zbankrotuje.

Už sme v platobnej neschopnosti. Neoficiálne


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami