Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

06_hotel_MZ (1) Hotel Carlton. Foto: Matúš Zajac

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny.

Tento prípad sa pritom dlhodobo posúva, je zvláštne, že disciplinárka rozhodla o jeho osude prokurátora skôr, než si počkala na ukončenie súdneho procesu s úplatkom.

Voči Palovičovi bola podaná obžaloba v septembri 2023, teda pred desiatimi mesiacmi. Sudca ŠTS Banská Bystrica Ján Giertl stále neprijal obžalobu a nevytýčil pojednávanie.

Keď sa Štandard na prípad pýtal Špecializovaného trestného súdu ešte v apríli tohto roku, 24. apríla nám prišla odpoveď hovorkyne súdu Kataríny Kudjákovej: „Sudca Špecializovaného trestného súdu vyhotovuje rozhodnutie v tejto veci, ktoré bude následne expedované procesným stranám. Súd bude o rozhodnutí informovať až po jeho doručení procesným stranám, aby sa ho tieto strany nedozvedeli z médií.“

Zaujímali sme sa o vec opätovne v nasledujúcich týždňoch. 10. mája sme dostali odpoveď, že rozhodnutie ešte „neexpedovali“ a nemajú doručenky procesným stranám, preto na odpoveď stále musíme čakať.

Medzitým však prišlo rozhodnutie disciplinárneho senátu, ktoré práve pre meškanie jeho úplatkárskeho prípadu nemohlo rozhodnúť objektívne a ponechalo mu funkciu prokurátora. Paloviča pritom usvedčuje nahrávka žiadosti o 100-tisícový úplatok.

Disciplinárne stíhanie Paloviča

Odysea s disciplinárnym stíhaním Paloviča sa začala ešte v roku 2019, keď boli zverejnené správy z Threemy, ktoré ho odhalili ako prokurátora, ktorý nadbieha Marianovi Kočnerovi. S medzičasom odsúdeným Kočnerom si vymenil dvesto správ, z ktorých vyplýva, že dohliadal na jeho kauzy.

Palovič riešil prípady, ktoré mal ovplyvňovať v Kočnerov prospech. Pre kontakty s Kočnerom sa ho disciplinárna komisia snažila zbaviť funkcie prokurátora, ale odvolacia komisia ho podržala. Výkon funkcie má pozastavený.

V novembri 2020, ešte počas generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, bol zbavený funkcie prokurátora. Palovič nepracuje už päť rokov a dostáva polovičný plat.  

Voči rozhodnutiu sa Palovič odvolal a predminulý týždeň uspel. Disciplinárny senát ho síce uznal za vinného z disciplinárnych prešľapov, ale prokurátorom zostáva. Jeho trest bude zníženie platu na polovicu počas jedného roka.

Keďže jeho prípad sa ťahá už päť rokov, vedie to k zmätkom a porušeniu jeho práva na právnu istotu, konštatovala disciplinárka. Lenže prípad jeho údajnej žiadosti o úplatok v kauze Carlton trvá ešte o rok dlhšie – od roku 2018. Je len ťažko predstaviteľné že by Palovič vyšiel z disciplinárky s tak zhovievavým trestom, ak by bol v tejto veci odsúdený.

Jedným z dôvodov zhovievavého trestu má byť okrem iného aj to, že v trestnej veci v kauze Carlton ešte nebolo rozhodnuté. Disciplinárny senát konštatuje, že preto na Paloviča hľadí ako na bezúhonného. Je však veľmi nepravdepodobné, že by k tomu mohlo dôjsť, ak by rozhodnutie v tomto závažnom skutku už padlo a bolo by v neprospech Paloviča.

Palovič senát obmäkčil aj svojimi rodinnými pomermi: „Mám tesne pred dôchodkom, musím dochovať ešte štyri deti a strata práce, funkcie prokurátora, a teda aj možnosti vyživovať deti, by mala pre moju rodinu naozaj negatívne následky,“ citoval Paloviča denník SME, ktorý pripomenul, že Palovič si v roku 2019 kúpil dva apartmány na Floride.

V tomto kontexte sú zvláštne výrazné časové obštrukcie, ktoré súdy v prípade úplatku dlhodobo robia.

Úplatok 100-tisíc eur za Carlton

Palovič je obvinený z toho, že si vypýtal úplatok od Erika Mikurčíka, ktorý sa s bývalými partnermi súdi o hotel Carlton. Podľa návrhu vyšetrovateľa, ktorý má Štandard k dispozícii a ktorý sme opísali už dávnejšie, vraj Palovič 24. júna 2019 popoludní prišiel do priestorov Mikurčíkovej firmy na Zámockej ulici v Bratislave a vypýtal si úplatok 100-tisíc eur za to, že ako okresný prokurátor zabezpečí zastavenie stíhania Mikurčíka a jeho manželky.

Palovič vo veci Mikurčíka pritom nebol dozorovým prokurátorom, prípad si stiahol k sebe, vyšetrovateľovi nariadil vzniesť obvinenie, aby následne požiadal o úplatok.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami