Orbán sa vraj v piatok stretne v Moskve s Putinom. To nemôže byť pravda, reaguje Tusk

profimedia-0814362022 Na archívnej snímke ruskej štátnej agentúry Sputnik sa nachádza prezident Vladimir Putin počas stretnutia s maďarským premiérom Viktorom Orbánom na okraj tretieho fóra Pásmo a cesta v Pekingu 17. októbra 2023. Foto: Profimedia.sk

Maďarský premiér Viktor Orbán sa v piatok 5. júla stretne v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. S odvolaním sa na svoj zdroj z maďarskej vlády o tom informoval maďarský servis Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL).

Do Moskvy podľa RFE/RL spolu s Orbánom pôjde aj maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó, ktorý bol v Moskve od začiatku vojny podľa prepočtov webu najmenej päťkrát.

Orbán patrí k niekoľkým málo západným lídrom, ktorí sa od začiatku invázie stretli s Putinom. V Moskve bol naposledy v septembri 2022 na pohrebe bývalého prezidenta Sovietskeho zväzu Michaila Gorbačova.

O plánovanej ceste maďarskej delegácie do Moskvy ako prvý informoval na sieti X novinár Szabolcs Panyi. Maďarské vládne lietadlo podľa neho let z Budapešti do Moskvy a späť absolvovalo už vo štvrtok, no na palube bola najskôr časť Orbánovej delegácie.

Odkedy Rusko vo februári 2022 spustilo inváziu na Ukrajinu, Orbán vyčnieval medzi lídrami z Európskej únie a NATO svojou neochotou podieľať sa na vojenskej pomoci Kyjevu.

V utorok sa Orbán, ktorého krajina od pondelka predsedá Rade Európskej únie, stretol v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským počas vôbec prvej návštevy od začiatku vojny.

Na medializované informácie o stretnutí Putina a Orbána už reagoval poľský premiér Donald Tusk, tvrdý kritik Moskvy. „Zvesti o vašej návšteve Moskvy nemôžu byť, premiér Orbán, pravdivé, alebo áno,“ napísal na sociálnej sieti X.

Ruské médiá citovali hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, ktorý Orbánovu návštevu nepotvrdil ani nevyvrátil. Podľa štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti Peskov povedal, že Putin má v piatok „nabitý program“, o ktorom bude Kremeľ informovať novinárov neskôr.

(echo 24/tod)


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...