Kráľ vymenoval nového britského premiéra. Je ním víťaz volieb Keir Starmer

Britský krá¾ Karol III. vymenoval Keira Starmera za nového premiéra Britský kráľ Karol III. (vpravo) sa rozpráva s predsedom Labouristickej strany Keirom Starmerom počas privítania pred ich stretnutím Buckinghamskom paláci v Londýne 5. júla 2024 po tom, ako Labouristická strana zvíťazila vo voľbách v Spojenom kráľovstve. Foto: TASR/AP

Britská Labouristická strana zvíťazila v štvrtkových voľbách do Dolnej snemovne parlamentu. Vyplýva to z predbežných oficiálnych výsledkov, ktoré jej dosiaľ pripísali 412 kresiel, čo predstavuje väčšinu v 650-člennej snemovni. Sčítavanie hlasov v dvoch volebných okrskoch naďalej prebieha.

Labouristická strana podľa aktuálnych výsledkov získala už 412 kresiel, Konzervatívna strana 121 a na treťom mieste sú Liberálni demokrati so ziskom 71 mandátov.

Zvyšných 44 kresiel si medzi sebou rozdelia ostatné politické subjekty vrátane Škótskej národnej strany (SNP), Reformnej strany a írskej Sinn Féin. Hlasy sa v niektorých oblastiach stále zrátavajú, v hre sú však už len dve kreslá.

„Dokázali sme to. Zmena sa začína práve teraz,“ vyhlásil líder labouristov a budúci predseda vlády Keir Starmer vo svojom víťaznom prejave, v ktorom prisľúbil uprednostniť krajinu pred stranou.

Bezproblémovú cestu Starmera do sídla premiéra na Downing Street uľahčila nespokojnosť voličov konzervatívcov, ktorí okrem prechodu ku labouristom podporili centristických Liberálnych demokratov alebo pravicových populistov zo strany Reform UK.

Doplňme, že Keir Starmer sa narodil 2. septembra 1962 v Londýne. Ideologicky sa identifikuje ako progresívny a centristický. Britskí politickí analytici sa krátko pred voľbami zhodovali na tom, že stranu spravil pre voličov atraktívnejšou aj tým, že ju myšlienkovo posunul čiastočne do stredu.

Karol III. vymenoval Keira Starmera za nového premiéra

Britský kráľ Karol III. v piatok vymenoval predsedu Labouristickej strany Keira Starmera za nového britského premiéra a poveril ho zostavením vlády. Oznámil to Buckinghamský palác.

Britský premiér Rishi Sunak sa v reakcii na výsledok parlamentných volieb, v ktorých zvíťazila Labouristická strana, stretol s kráľom Karolom III. a odovzdal mu svoju demisiu. Sunak sa zároveň ospravedlnil verejnosti.

Buckinghamský palác potvrdil, že kráľ Sunakovu demisiu prijal.

„Dal som do tejto práce všetko, ale vyslali ste jasný signál, že vláda Spojeného kráľovstva sa musí zmeniť a váš úsudok je jediný, na ktorom záleží,“ povedal Sunak v príhovore k voličom pred sídlom britského premiéra na londýnskej Downing Street.

„Počul som váš hnev, vaše sklamanie a preberám zodpovednosť za túto prehru. Všetkým konzervatívnym kandidátom a účastníkom kampane, ktorí neúnavne pracovali, ale bez úspechu – je mi ľúto, že sme nemohli dosiahnuť to, čo si vaše úsilie zaslúžilo,“ dodal.

Veľké víťazstvo naznačil už exit poll

Exit poll pripísal labouristom jednoznačné víťazstvo. V Dolnej snemovni mali podľa prvých odhadov získať 410 zo 650 kresiel, zatiaľ čo Konzervatívna strana len 131. Liberálni demokrati mali podľa exit pollu obsadiť 61 kresiel. Reformná strana Nigela Faragea 13 kresiel a Škótska národná strana desať. Zvyšných 25 si mali podľa prieskumu rozdeliť Zelení, Waleská strana (Plaid Cymru) a ďalšie strany.

„Tento večer sa ľudia tu a v celej krajine vyjadrili a sú pripravení na zmenu,“ uviedol po zverejnení výsledkov exit pollu Starmer.

Populistická strana Reform UK na čele s Nigelom Farageom síce získala 4 milióny hlasov, ale len štyri mandáty. Uspela najmä v oblastiach, kde sa hlasovalo za brexit v referende v roku 2016. Samotný Farage získal svoj prvý mandát v britskom parlamente.

O poslanecký mandát vo Veľkej Británii prišlo deväť členov vlády

Konzervatívci získali 121 mandátov pri podpore 24 percent voličov. V posledných voľbách mali o 250 mandátov viac. Ďalším porazeným je Škótska národná strana, ktorá prišla o 38 poslancov a bude ich mať zrejme deväť.

Konzervatívci podľa médií zaznamenajú historickú prehru a získajú najmenej poslaneckých mandátov od založenia strany v roku 1834. V dolnej komore parlamentu mali až do jej rozpustenia v máji 346 kresiel a opoziční labouristi 205.

Nezvolenie deviatich členov vlády premiéra Rišiho Sunaka prekonalo doteraz najhoršiu stratu z roku 1997, keď o mandáty prišlo sedem ministrov a vládnych úradníkov. Do štvrtka stratili vo voľbách svoje mandáty v posledných šiestich voľbách iba štyria ministri.

Za najvýraznejšiu stratu sa považuje Grant Shapps, minister obrany vo volebnonm okrsku Welwyn Hatfield severne od Londýna. Neuspela ani líderka Dolnej komory parlamentu Penny Mordauntová. Ako bývalá ministerka obrany sa už dvakrát pokúsila stať líderkou strany a po Sunakovom odstúpení sa očakávalo, že sa o to znova pokúsi.

O mandát vo volebnom obvode v Norfolku vo východnom Anglicku prišla aj bývalá premiérka Liz Trussová, ktorá počas 49 chaotických dní v roku 2022 vo funkcii vyvolala finančné otrasy.

„Myslím si, že v týchto voľbách sme videli úžasnú nedisciplinovanosť v rámci strany,“ povedal bývalý minister spravodlivosti Robert Buckland, ktorý prišiel o kreslo v parlamente po 19 rokoch. Mandát si udržal minister vnútra James Cleverly, jeho predchodkyňa Suella Bravermanová a minister financií Jeremy Hunt.

Spolu so štátnym tajomníkom ministerstva vnútra pre bezpečnosť Tomom Tugendhatom by sa preto mali uchádzať o nové vedenie strany.

(tasr, dak, sak, bbc, ft, reuters)


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...
120 dní do volieb v USA. Nové návrhy, ako sa zbaviť Bidena. Trump ho však ako súpera víta

120 dní do volieb v USA. Nové návrhy, ako sa zbaviť Bidena. Trump ho však ako súpera víta

V jednom z prvých rozhovorov po prezidentskej debate medzi Joeom Bidenom a jeho vyzývateľom Donaldom Trumpom na stanici CNN sa súčasný prezident javil viac pri zmysloch. Hoci aj tu sa mu podaril jeden prešľap, keď sa označil za „prvú čiernu ženu na poste viceprezidenta“. Moderátorka filadelfského rádia však tvrdí, že od Bidenovho kampaňového výboru...
Evanjelium nemožno šíriť urážkami a hnevom, povedal biskup Trstenský na Mariánskej hore

Evanjelium nemožno šíriť urážkami a hnevom, povedal biskup Trstenský na Mariánskej hore

Slávnostnou odpustovou svätou omšou v nedeľu vyvrcholila tradičná púť na levočskej Mariánskej hore. Celebroval ju spišský diecézny biskup František Trstenský. Podľa moderátora púte Jozefa Lapšanského sa počet pútnikov v nedeľu priblížil k 100-tisíc. Organizátori odhadujú, že návštevnosť v rámci celého pútnického týždňa prevýšila 400-tisíc ľudí....