Burkina Faso, Mali a Niger vytvorili Konfederáciu sahelských štátov

Burkina Faso, Mali a Niger vytvorili Konfederáciu sahelských štátov. Vo vyhlásení sa okrem iného uvádza, že lídri spomínaných troch krajín, kde žije približne 72 miliónov ľudí, sa „rozhodli urobiť ďalší krok smerom k väčšej integrácii“ a prijali dohodu o vytvorení konfederácie, ktorá bude používať skratku AES.

Pučisti v Burkine Faso, Mali a Nigeri v januári oznámili, že ich krajiny vystúpia z Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS), ktoré je podľa nich pod vplyvom bývalej koloniálnej mocnosti Francúzska. Všetky tri štáty tiež prerušili svoje vojenské väzby s Francúzskom a usilujú sa o väčšiu spoluprácu s Ruskom.

„Náš ľud sa k ECOWAS-u neodvolateľne obrátil chrbtom,“ povedal v otváracom príhovore generál Abdourahamane Tiani, šéf nigerskej vojenskej vlády.

Vzťahy medzi združením ECOWAS a Nigerom sa zhoršili po prevrate z júla 2023. ECOWAS vtedy na Niger uvalil sankcie a pohrozil vojenskou intervenciou, ak sa k moci nevráti zvrhnutý prezident Mohamed Bazoum. Hoci sankcie boli zrušené vo februári, vzťahy medzi oboma stranami zostávajú na bode mrazu.

(tasr, afp)