Ministerstvo investícií deklaruje pomoc pri hľadaní zdrojov na výstavbu novej lanovky na Martinské hole

Ministerstvo investícií deklaruje pomoc pri hľadaní zdrojov na výstavbu novej lanovky na Martinské hole. V pondelok to po stretnutí s primátormi a starostami Turca v Martine vyhlásil minister Richard Raši.

O projekte lanovky sa v Martine hovorí už niekoľko rokov, aktuálna odhadovaná hodnota projektu presahuje 12 miliónov eur. „Budeme rokovať na úrovni našich partnerov v Európskej komisii o tom, koľko peňazí by sme vedeli presunúť na lanovku z finančného balíka určeného pre tento región. Chceme, aby otázka presunu peňazí bola v priebehu najbližších týždňov a mesiacov vyriešená,“ skonštatoval Raši.

Ďalšie financie pre projekt by podľa jeho slov mohla priniesť revízia eurofondov, ktorá bude prebiehať na prelome rokov. Pondelkové stretnutie v Martine bolo v poradí 21. rezortným dňom ministerstva. „Aj dnes sme predstaviteľov samospráv informovali o prijatých legislatívnych zmenách, napríklad o zákone o verejnom obstarávaní, ale predovšetkým sme si vypočuli ich problémy, aby sme na ne vedeli reagovať,“ dodal minister.

Štátny tajomník MIRRI Michal Kaliňák poznamenal, že starostom a primátorom pomôže orientovať sa v eurofondových výzvach Mapa partnerstva, ktorú čakajú isté zmeny. „V tejto chvíli môžem povedať, že bude obsahovať informácie k výzvam z Environmentálneho fondu. Zverejníme tam všetky alokácie pre 18 území mestského rozvoja a tiež zoznam všetkých členov regionálnych komôr, ktoré rozhodujú o projektoch,“ dodal Kaliňák.

(tasr)