Podľa premiéra Fica bude Slovensko naďalej trvať na zákaze dovozu niektorých agrokomodít z Ukrajiny

Podľa premiéra Fica bude Slovensko naďalej trvať na zákaze dovozu niektorých agrokomodít z Ukrajiny na svoj trh a bude chrániť svojich farmárov. Uviedol to na žatevnom dni v Slovenskej Novej Vsi.

Fico na žatve v okrese Trnava Na snímke zľava minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Andrej Gajdoš a podpredseda SPPK Emil Macho pózujú v žite počas žatvy na poľnohospodárskom družstve Agro Voderady v obci Slovenská Nová Ves. Foto: TASR - Jaroslav Novák

„My neprepadneme módnym trendom a neustúpime, pokiaľ ide o dovozy poľnohospodárskej produkcie z Ukrajiny. Naďalej platí, že je tu určitý zoznam, nazývame ho sankčný zoznam, určitých produktov, ktoré nemienime dovážať z Ukrajiny,“ priblížil predseda vlády.

Pripomenul, že na tému dovozov agrokomodít hovoril s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. „Vysvetľoval som mu, že my si nemôžeme zničiť slovenské poľnohospodárstvo. Chápeme, že Ukrajina má problém a potrebuje pomoc. Jediné, čo sme pripravení urobiť, je vytvoriť koridor cez Slovensko, ktorý zabezpečí vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov,“ zdôraznil Fico.

Pokiaľ však ide o ich umiestňovanie na území Slovenska, tak toto premiér principiálne odmieta, pretože je potrebné chrániť slovenských poľnohospodárov. V súvislosti s budúcou integráciou Ukrajiny sa podľa ministra poľnohospodárstva Richarda Takáča bude musieť zmeniť pestovateľská orientácia slovenských poľnohospodárov.

„V celej Európe, ale aj u nás, bude musieť nastať zmena v kontexte potenciálneho vstupu Ukrajiny do EÚ. Slovenskí poľnohospodári, ktorí len pestujú tri-štyri komodity a ktoré vyvážajú do krajín západnej Európy, tak už nebudú ich môcť vyvážať. Ich trhy sú nahradené ukrajinskými dodávateľmi,“ vysvetlil.

(tasr)