Komisár pre deti apeluje na urýchlený zákaz voľného predaja produktov s látkou HHC

Komisár pre deti apeluje na urýchlený zákaz voľného predaja produktov s látkou HHC. Upozornil na prípady otráv detí po požití látky. Jozef Mikloško volá aj po prijatí legislatívnych zmien.

Poukázal na to, že novela zákona, ktorou sa majú HHC, HHC-P a HHC-0 zaradiť do zoznamu omamných látok, je v parlamente v druhom čítaní. Najbližšia riadna schôdza je naplánovaná na september. „Mám však za to, že je potrebné reagovať a riešiť to rýchlejšie. Musíme si uvedomiť, že deti sú zvedavé a najmä počas letných prázdnin často hľadajú nové zážitky a dobrodružstvá,“ skonštatoval.

Podľa Mikloška sú deti práve v týchto dňoch náchylnejšie na experimentovanie, čo môže viesť k tragickým následkom s trvalým poškodením zdravia. Upozornil, že látky sú pre deti voľne dostupné a môžu ich kúpiť v špeciálnych automatoch v nákupných centrách.

Komisár pre deti zároveň vyzval aj nákupné centrá, aby prehodnotili svoje obchodné politiky a mieru spoločenskej zodpovednosti. Konanie výrobcov produktov označil za neetické. „Pod rúškami legálnosti, nehľadiac na varovania psychiatrov a opakované prípady poškodenia zdravia detí šíria škodlivé produkty vedome ohrozujúc zdravie detí iba pre vlastný finančný zisk,“ podotkol.

(tasr)