V Kuchyni pristáli americké stíhačky F-16, testovali núdzový systém BAK-12

V Kuchyni pristáli americké stíhačky F-16, testovali núdzový systém BAK-12, ktorý bol slávnostne odovzdaný Slovensku.

Prelet stíhaèky F16

V Kuchyni pri Malackách prišlo k slávnostnému odovzdaniu brzdného, núdzového systému. Ten má predovšetkým slúžiť v prípade zlyhania bŕzd alebo prerušeného štartu lietadiel. Na letisku bol systém testovaných americkými stíhačkami F-16.

„Letisko v Kuchyni je maximálne pripravené na to, aby sme prijali stíhačky F-16 v plnej miere. Takisto sú pripravené hangáre,“ vyhlásil štátny tajomník ministerstva obrany SR Martin Vojtašovič. Na hangároch sa podľa neho dokončujú posledné práce.

Pripomenul, že prvé dve stíhačky pristanú v Kuchyni koncom júla, tretia priletí do konca tohto roka. V Kuchyni budú umiestnené do ukončenia rekonštrukcie letiska Sliač. Celkovo má SR objednaných 14 lietadiel.

Americký veľvyslanec ocenil úsilie slovenských aj amerických vzdušných síl pri príprave certifikácie. Projekt bol podľa neho dokončený za deväť mesiacov, hoci zvyčajne trvá realizácia rok. „Oslavujeme ďalší míľnik v našej bezpečnostnej spolupráci,“ zhodnotil.

Veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl SR Róbert Tóth vysvetlil, že systém sa používa pri núdzových situáciách, v ktorých dokáže zabrzdiť lietadlo. „BAK-12 je núdzový záchytný lanový systém,“ načrtol s tým, že nastupuje, keď nemožno použiť brzdy ani núdzový padák.

(tasr, pravda)