Rusko a Čína očakávajú začiatok mierových rokovaní na Ukrajine do konca roka

Rusko a Čína očakávajú začiatok mierových rokovaní na Ukrajine do konca roka, informoval maďarský premiér Viktor Orbán dosluhujúceho šéfa Európskej rady Charlesa Michela i lídrov členských štátov v Rade EÚ.

Orbán, ktorý sa 1. júla zhostil rotujúceho predsedníctva Rady EÚ, reagoval na kritiku európskeho establišmentu po tom, čo po vlastnej osi navštívil Kyjev, Moskvu i Peking v rámci „mierovej misie 3.0“.

Nasledujúce dva mesiace na frontovej línii na Ukrajine budú „dramatickejšie ako kedykoľvek predtým“, tvrdí Orbán v dokumentoch, do ktorých nahliadol denník El País.

„Na základe mojich rozhovorov verím, že teraz existuje väčšia šanca, že všetky možné návrhy na prímerie a plán mierových rokovaní budú prijaté pozitívne,“ napísal Orbán o svojej ceste do Moskvy.

„Politické vedenie poskytované Spojenými štátmi je obmedzené vzhľadom na prebiehajúcu volebnú kampaň. Preto nemôžeme očakávať, že v najbližších mesiacoch príde s nejakým takýmto návrhom. Mali by sme zvážiť, či spustenie európskej (mierovej) iniciatívy zodpovedá duchu európskej strategickej autonómie,“ uviedol v diplomatickom telegrame.

Budapešť tvrdí, že správy boli plánované bez ohľadu na reakciu EÚ. Diplomati EÚ o tom budú rokovať na stredajšom stretnutí v Bruseli.

Orbán tiež priznal, že s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom hovoril o možných scenároch konfliktu po novembrových prezidentských voľbách v USA.

„Predostrel som myšlienku, že novozvolený prezident bude čeliť tlaku na rýchle dosiahnutie politického výsledku, a to ešte pred nástupom do funkcie,“ povedal. „Prímerie predchádzajúce mierovým rozhovorom, ako aj rýchle a intenzívne mierové rozhovory by mohli byť v záujme novej administratívy.“

Čínsky prezident podľa Orbána „nekomentoval možnosť takéhoto scenára“.

(el país)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok