PS i SaS kritizujú vládu v súvislosti s ďalšou novelou Trestného zákona

PS i SaS kritizujú vládu v súvislosti s ďalšou novelou Trestného zákona, ktorá reaguje najmä na pripomienky Európskej komisie. Kabinet schválil legislatívny návrh na stredajšom zasadnutí.

Podľa predsedu SaS Branislava Gröhlinga koalícia opravuje vlastnoručne pokazené a vyhovára sa opäť raz na opozíciu. „Hoci sa Robert Fico tešil, ako uspel na Ústavnom súde SR, teraz musel priznať, že jeho zákon nie je v súlade ani s ústavou a s námietkami Európskej komisie,“ zdôraznil.

„Nielenže si sami udelili amnestiu a vyšli v ústrety kriminálnikom, zlodejom a svojim ľuďom. Dokonca to celé urobili tak babrácky, že časti novely zastavil Ústavný súd, a časti narážajú na naše záväzky voči Európskej únii,“ reagoval šéf PS a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka.

Vláda na stredajšom zasadnutí odobrila návrh zmien v Trestnom zákone, ktorý zohľadňuje výsledky konzultácií s Európskou komisiou. Okrem iného ide o úpravu trestných sadzieb pri niektorých trestných činoch. Kabinet navrhuje Národnej rade SR prerokovanie novely v skrátenom legislatívnom konaní. Minister spravodlivosti Boris Susko poukázal na to, že navrhované zmeny sa týkajú ustanovení súvisiacich s ochranou finančných záujmov EÚ.

(tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok