Poľsko sa musí pripraviť na plnohodnotný konflikt

Poľsko sa musí pripraviť na plnohodnotný konflikt, vyhlásil náčelník generálneho štábu Wiesław Kukula. Varšava v priebehu niekoľkých rokov plánuje zvýšiť počet vojakov, a zároveň posiela na hranicu s Bieloruskom posily proti migrantom.

Podľa Kukulu je rozdiel medzi totálnym a asymetrickým konfliktom, a Západ sa musí pripraviť na ten prvý. „Motivuje nás to hľadať rovnováhu medzi misiou na hraniciach a zachovaním intenzity výcviku v armáde,“ povedal na tlačovej konferencii.

Pri tej istej príležitosti vystúpil aj námestník ministra obrany Pawel Bejda. Ten uviedol, že od augusta sa počet vojakov strážiacich východnú hranicu Poľska zvýši zo súčasných 6-tisíc na 8-tisíc. Dodatočný 9000-členný tylový oddiel je schopný nastúpiť do 48 hodín, dodal.

Poľské ozbrojené sily mali na konci minulého roka spolu približne 190-tisíc príslušníkov. Krajina však plánuje do niekoľkých rokov ich počet zvýšiť na 300-tisíc, čo je takmer 58-percentný nárast.

Aj keď je v súčasnosti záujem uchádzačov o vstup do armády vysoký, tento trend sa zrejme dlhodobo neudrží. Armáda tak musí vyriešiť dilemu, či záujemcov prijať teraz aj napriek tomu, že s nimi v rozpočte a vybavení nepočítala, pripustil Kukula.

(reuters, tasr)