Americkí senátori požadujú úpravu zmluvy NATO. Chcú, aby zahŕňala Havaj

Americkí senátori požadujú úpravu zmluvy NATO. Chcú, aby zahŕňala Havaj. Jej článok päť hovorí, že ozbrojený útok proti najmenej jednému členovi sa považuje za útok proti všetkým, ale vzťahuje sa len štáty a územia severne od obratníka Raka - rovnobežky na severnej pologuli.

Havajské súostrovie, z ktorého sa stal 50. štát USA až o desať rokov neskôr od podpisu zmluvy o NATO, sa nachádza južne od spomínaného obratníka. Členovia Kongresu USA sa preto dlhodobo snažia vyriešiť otázku štatútu Havaja, pričom argumentujú japonským útokom na americkú námornú základňu Pearl Harbor z decembra 1941, ktorý podnietil USA aktívne sa zapojiť do druhej svetovej vojny.

V liste zaslanom v stredu šéfovi americkej diplomacie Antonymu Blinkenovi mu 12 senátorov z Demokratickej i Republikánskej strany pripomenulo význam objasniť, že členské štáty NATO by „ozbrojený útok proti štátu Havaj považovali za útok proti všetkým krajinám Aliancie“.

Poznamenali, že keď výbor senátu USA pre zahraničné vzťahy odporučil ratifikovať Severoatlantickú zmluvu pred 75 rokmi, počítalo sa s tým, že zámorské územia pokryté nebudú, a teda ani Havaj ako vtedajšie americké územie. Svet sa však podľa kongresmanov odvtedy výrazne zmenil.

(tasr, reuters)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok