Šéf Európskej rady považuje Orbánovu cestu do Moskvy za politickú chybu

Šéf Európskej rady považuje Orbánovu cestu do Moskvy za politickú chybu. Označil to za neprijateľný spôsob fungovania.

Maďarský premiér Viktor Orbán sa minulý týždeň v Moskve stretol so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Túto cestu sám označil za „mierovú misiu“, ktorá sa uskutočnila iba tri dni po návšteve Kyjeva a stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Udialo sa tak zároveň iba niekoľko dní po tom, čo sa Maďarsko ujalo rotujúceho predsedníctva Rady Európskej únie. Lídri EÚ kritizovali Orbána za podniknutie cesty do Moskvy a zdôraznili, že nekonal v mene eurobloku.

„Členské štáty reagovali veľmi zreteľne… a dali jasne najavo, že voči maďarskému predsedníctvu vyslovujú vážne varovanie,“ skonštatoval šéf európskej diplomacie Charles Michel, ktorý sa zúčastňuje na summite NATO vo Washingtone.

(tasr, reuters)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok