Duda: Nikto zvonka nemôže zablokovať vstup Ukrajiny do NATO

Duda: Nikto zvonka nemôže zablokovať vstup Ukrajiny do NATO. Rozhodnutie o členstve Ukrajiny môžu podľa neho učiniť jedine členovia NATO a občania Ukrajiny, ktorí majú podľa neho v tejto otázke jasno a vyslovujú sa v prospech veci.

„Nikto zvonka nemôže zablokovať takéto rozhodnutie, nikto okrem krajín NATO, ktoré rozhodujú o tom, či daná krajina môže vstúpiť do Aliancie, a spoločnosti tohto štátu, ktorá demokratickým spôsobom určuje smerovanie svojej politiky,“ uviedol poľský prezident Andrzej Duda.

Zároveň vyjadril nádej, že lídri na prebiehajúcom summite dokážu, že cesta Ukrajiny k členstvu v NATO je „nezvratná“. Podľa nemenovaných zdrojov táto pasáž zaznie v záverečnom vyhlásení, na ktorom sa lídri zhodli. Konečné rozhodnutie však podľa Dudu prináleží Ukrajincom.

Dodal tiež, že v rámci Aliancie sa diskutuje iba o tom, „kedy sa (Ukrajina) pripojí, nie či sa pripojí“ do jej štruktúr. Zdôraznil však, že na to, aby sa mohla stať členom s rovnakými právami ako majú ostatné členské štáty NATO, je potrebné, aby skončila vojna proti Rusku.

(tast, pap)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok