Chystáte sa vymeniť svoj telefón za nový? A načo?

BRATISLAVA – Pravidelná výmena mobilného telefónu v intervale jedného až dvoch rokov bola pred zhruba dekádou a pol bežnou pre mnohých používateľov. Malo to svoje dôvody, ktorými si kupujúci vedeli investíciu do nového zariadenia „obhájiť“ – hlavne rýchle inovácie, vďaka ktorým bol nový telefón podstatným vylepšením svojho predchodcu.

Telefón Uvažujete nad kúpou nového smartfónu? Premyslite si, či ho naozaj potrebujete. Foto: Pixabay.com/Surprising_SnapShots

Ide o obdobie, ktoré sa začalo okolo roku 2008 až 2009. Vtedy sa začali do popredia dostávať smartfóny na úkor bežných telefónov. Mnohí ľudia tieto dva výrazy považujú za synonymá, ale nie je to celkom tak.

Hlavným rozdielom je prítomnosť otvoreného operačného systému u smartfónov, čo znamená, že používateľ si do nich môže nainštalovať celú plejádu rozličných aplikácií. Toto u bežných telefónov nebolo možné buď vôbec, alebo iba v obmedzenej miere a pomerne zložitým spôsobom.

Zlom vo vývoji

Zlomovým v histórii smartfónov bol rok 2007. Práve vtedy bol totiž predstavený prvý iPhone od spoločnosti Apple, ktorý doslova zmenil svet a určil smer vývoja mobilov až do dnešného dňa.

Nebol to prvý smartfón v histórii, ale rozhodne išlo o zariadenie, ktoré tento segment elektroniky zásadne spopularizovalo. Až tak, že smartfón dnes mnohým ľuďom nahrádza počítač.

Pri nových modeloch telefónov chýbajú inovácie. Foto: Pixabay.com/Pexels
Pri nových modeloch telefónov chýbajú inovácie. Foto: Pixabay.com/Pexels

No a ako to už pri novinkách býva, v prvých rokoch zaznamenávali smartfóny búrlivý rozvoj. Každý rok dostávali nové funkcie, zvyšovala sa veľkosť displeja a jeho rozlíšenie, rýchlosť procesora a s tým aj celého telefónu. Medzigeneračne sa badateľne zlepšovala kvalita fotografií a pribúdali nové funkcie.

V súčasnosti je to už inak

Výkonu majú súčasné telefóny až nadbytok a pokiaľ nie ste vášnivým mobilným hráčom, k využitiu jeho plného potenciálu sa ani nepriblížite. Maximálna veľkosť displejov sa zastavila na 6,8 palcoch a rovnako sa už nezvyšuje ani rozlíšenie obrazovky, pretože dosiahlo úroveň, za ktorou už ľudské oko rozdiel nerozozná.

To isté môžeme povedať o fotografiách – zmeny pri porovnaní snímky napríklad z modelu z roku 2022 a 2024 by ste museli hľadať doslova lupou. Skrátka, inovácie pri telefónoch sú v posledných rokoch minimálne a každoročné predstavovanie nových telefónov sa preto stalo doslova nudou.

Bezradnosť výrobcov je v tomto smere aj pochopiteľná – telefóny sú dnes po softvérovej aj hardvérovej stránke na vysokej úrovni a je ťažké prísť po dvoch desaťročiach vývoja s nejakou novou zásadnou funkciou.

Často preto ide medziročne len o zanedbateľné zmeny, ktoré používateľovi, na rozdiel od minulosti, nič podstatné neprinášajú. Platí to aj o dizajne telefónov. Ak sa pozrieme na posledné topmodely od dvoch najväčších výrobcov – Apple a Samsung -, ich vzhľad sa za posledné roky takmer nezmenil.

V prípade troch až štyroch posledných generácií telefónov iPhone a Galaxy S sú zmeny skutočne len kozmetické a smartfóny vydané od roku 2021 sa na seba podobajú ako vajce vajcu.

Predĺženie softvérovej podpory

Donedávna jestvoval ešte jeden dôvod pre skoršiu výmenu telefónov. Bola ním dĺžka softvérovej podpory, teda časové obdobie, počas ktorého výrobca poskytuje svojim modelom aktualizácie operačného systému.

To je dôležité nielen z hľadiska pridávania nových funkcií, ale aj bezpečnosti, pretože telefón so starším softvérom je zraniteľnejší pri rôznych internetových útokoch. Dĺžka tejto softvérovej podpory bola ešte pred pár rokmi u mnohých výrobcov len dva až tri roky.

V posledných rokoch ju viacerí z nich predĺžili na štyri až päť rokov a od vlaňajška začali niektorí poskytovať až sedemročnú podporu, čo je neraz viac ako životný cyklus telefónu.

Životnosť a vymeniteľnosť batérie

Životný cyklus telefónu je najčastejšie ohraničený životnosťou batérie. Ide o komponent, ktorý sa na telefóne opotrebúva najrýchlejšie, pretože nabíjaním sa postupne znižuje jeho kapacita. Ide o prirodzený proces, ktorý sa dá spomaliť tým, že batériu nebudeme doplna nabíjať a ani úplne vybíjať (odborníci radia udržovať úroveň nabitia batérie v rozmedzí 20 až 80 percent).

Telefón dnes môže používateľovi bez problémov slúžiť niekoľko rokov. Foto: Pixabay.com
Telefón dnes môže používateľovi bez problémov slúžiť niekoľko rokov. Foto: Pixabay.com

Zároveň je tu Európska únia, ktorá sa zasadzuje o to, aby od roku 2027 mali telefóny predávané na jej území používateľsky vymeniteľné batérie. To znamená, že majiteľ by kvôli výmene batérie nemusel navštíviť servis, ale zvládol by to sám doma a bez použitia špeciálnych nástrojov.

Zatiaľ nie je jasné, ako sa túto myšlienku podarí pretaviť do praxe. Dnešné telefóny sú totiž doslova monolity a používateľsky vymeniteľné batérie by si vyžiadali zásadné zmeny v konštrukcii. Avšak i v súčasnosti sa výmena batérie oplatí (ak je telefón inak v poriadku), pretože stojí len desiatky eur, na rozdiel od stoviek či tisícok eur za nové zariadenie.

Ako často meniť model telefónu?

Aká je teda vhodná doba na výmenu smartfónu? Rok a ani dva to určite nie sú, pretože pri aktuálnej minimálnej miere inovácií sa to nedá nazvať inak ako mrhaním peniazmi.

Potvrdzuje to aj skutočnosť, že ani telekomunikační operátori už nepodporujú výmenu telefónu po klasickej dvojročnej viazanosti takými výhodnými akciovými ponukami, ako to bolo v minulosti.

Za minimálne môžeme považovať tri roky, čo je obdobie, počas ktorého by mala bez problémov vydržať aj batéria telefónu.

Za ideálny interval výmeny však môžeme považovať obdobie štyroch až piatich rokov. Pri súčasnom (pomalom) tempe vývoja máte istotu, že váš smartfón po tejto dobe ešte stále nebude morálne zastaraný.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac