Fico: Za Ukrajinu v NATO hlasovať nebudeme. Po 5. júli som väčším vyvrheľom ako Orbán

Premiér Robert Fico na sociálnej sieti vyhlásil, že opoziční politici Michal Šimečka, Igor Matovič a Branislav Gröhling sa spoliehali, že po atentáte sa nevráti do aktívnej politiky, čo by ústavne znamenalo pád vlády, ústavnú krízu a mimoriadne obtiažne zostavovanie novej vlády a asi aj predčasné voľby. Rovnako má premiér obavu, že opozícia svojím správaním po jeho prejave na Devíne na sviatok svätých Cyrila a Metoda nabáda k podobným činom ako bol atentát na neho v Handlovej. Predseda vlády za prejav zmierenia považuje to, že po parlamentných voľbách v roku 2023 nezačali vykopávať opozícii dvere a zatvárať ju.

Snímka obrazovky 2024-07-11 o 14.37.34 Premiér Slovenskej republiky Robert Fico. Foto: FB/Robert Fico

Podľa premiéra opoziční politici a im podobné médiá po jeho prejave na Devíne 5. júla „vystrájajú“, nie však pre obsah jeho prejavu, ale „pre sklamanie, že atentát na predsedu vlády neviedol k pádu vlády a k predčasným voľbám“.

„Zdá sa, že ani Orbán nie je medzinárodne taký vyvrheľ, ako som ja po 5. júli vyvrheľ, odkundes doma pre opozíciu a ich médiá. Najviac sa zabávam na obvineniach, že ja som prekážkou nejakého zmierenia,“ uviedol Fico.

Premiér nepochybuje ani sekundu o ďalších násilnostiach

Premiér opozícii adresoval slová, že atentát spáchal jej aktivista. „Sú desiatky dôkazov ako aktívne vystupoval a správal sa na vašich podujatiach,“ podotkol. Zopakoval, že atentátnikovi, „úbohému človiečikovi“, odpustil a že vďaka opozícii sedí vo väzbe. 

„Vy svojím správaním po 5. júli opätovne nabádate k podobným činom ďalších vašich aktivistov.“ Že k nim príde Fico nepochybuje ani sekundu.

Robert Fico, Viktor Orbán. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Ponaučenia v Smere

V koalícii majú podľa Fica veľké ponaučenie. Nepovažujú za slabosť, ale za prejav zmierenia, že „sme vám po septembri 2023, nezačali vykopávať dvere a nepozatvárali sme vás, ako ste to robili vy“.

Povedal, že po atentáte sa zastavili všetky iniciatívy, ktoré viedli k otvoreným prejavom proti opozícii. „To by ste vy nikdy neurobili. Zapálili by ste centrálu Smeru, organizovali by ste násilné protestné zhromaždenia, keby bol postrelený niekto z vás a atentátnik by bol človek, ktorý by nosil transparenty Smeru,“ vyhlásil.

Podľa Fica sú v Smere poučení aj v tom, že sa skončila éra skutočných politikov na druhej strane barikády, akými boli Vladimír Mečiar alebo Mikuláš Dzurinda. Poznamenal, že s nimi Smer zvádzal tvrdé súboje, ale v ktorých sa nikdy „nešermovalo zneužívaním trestného práva“ a nezákonným zatváraním. V koalícii teda podľa Fica žijú s tým, že proti nej nestoja takíto skutoční politici.

Smer vstup Ukrajiny do NATO nepodporí

Premiér sa zmienil tiež o samite NATO vo Washingtone, na ktorom Slovensko zastupovali prezident Peter Pellegrini a členovia vlády za Smer, minister obrany Robert Kaliňák a minister zahraničia Juraj Blanár.

„Jasne som žiadal obidvoch ministrov, aby pri vyjednávaní textu záverečnej deklarácie trvali na tom, že členstvo Ukrajiny v NATO je možné len vtedy, ak s tým budú súhlasiť všetky členské štáty NATO vo svojich parlamentoch a ak budú splnené všetky podmienky na členstvo. A verejne opakujem, neviem koľkýkrát, že Smer a jeho poslanci v národnej rade nebudú súhlasiť s členstvom Ukrajiny v NATO,“ povedal Fico.

Doplnil, že chápe želania suverénnej Ukrajiny, ale jej členstvo je zárukou tretej svetovej vojny. „Hoci, úprimne povedané, aj bez členstva Ukrajiny v NATO nie sme od nej ďaleko, ak sa pozrieme, ako niektoré vyspelé demokracie podkurujú pod kotlom,“ dodal.

Predseda vlády sa vyjadril tiež k tomu, či sa europoslanci za Smer zaradia v Európskom parlamente k socialistom alebo zostanú radšej nezaradení. Podľa Fica sa európski socialisti evidentne domnievajú, že „predáme svoju dušu. A že za členstvo v strane Európskych socialistov v socialistickej frakcii v Európskom parlamente upustíme od suverénnych postojov na Ukrajinu, migráciu, právo veta či etické otázky.“

(red, fb)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac