Maďarský premiér po samite NATO navštívil Trumpa v Mar-a-Lago na Floride

Maďarský premiér po samite NATO navštívil Trumpa v Mar-a-Lago na Floride. Informoval hovorca maďarského premiéra, ktorý sa zasadzuje za prímerie na Ukrajine.

Donald Trump a Viktor Orbán. Foto: Facebook Donald Trump a Viktor Orbán. Foto: Facebook

Trump a Orbán sa stretli v Trumpovom sídle Mar-a-Lago na Floride, ktoré sa stalo ďalšou zastávkou mierovej misie maďarského premiéra, uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi. Dodal, že diskusia sa týkala možností, ako dospieť k mieru. Viktor Orbán, dlhoročný Trumpov stúpenec, v uplynulých dvoch týždňoch nečakane navštívil Kyjev, Moskvu a Peking. Stalo sa tak v rámci samozvanej mierovej misie, ktorou rozhneval spojencov NATO i v EÚ.

Niektorých členov NATO znepokojilo najmä Orbánovo stretnutie s ruským prezidentom Vladimírom Putinom, pretože tvrdia, že táto cesta dala Putinovi legitimitu v situácii, keď ho Západ chce izolovať pre vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine.

Orbán pred návštevou Moskvy pricestoval do Kyjeva, ale ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému o svojej plánovanej misii v Rusku nepovedal. Informoval o tom samotný Zelenskyj, ktorý odmietol Orbánove ambície „hrať sa na mierotvorcu“.

„Nie všetci lídri môžu viesť rokovania. Musíte na to mať určitú moc,“ povedal Zelenskyj predtým na tlačovej konferencii na summite NATO. Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan na otázku o Orbánovej iniciatíve uviedol, že Ukrajina by bola oprávnene znepokojená akýmkoľvek pokusom o vyjednanie mierovej dohody bez účasti Kyjeva. „Akýkoľvek avanturizmus, ktorý sa podniká bez súhlasu alebo podpory Ukrajiny, nie je tým, čo je v súlade s našou politikou, zahraničnou politikou Spojených štátov,“ uviedol Sullivan.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v stredu uviedol, že Maďarsko verí, že Trumpovo druhé funkčné obdobie na poste prezidenta USA posilní nádeje na mier na Ukrajine. Podľa Szijjártóa chce Orbán dosiahnuť, aby sa vojna skončila prostredníctvom mierových rozhovorov, na ktorých sa zúčastní Rusko aj Ukrajina.

(reuters, mti, tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac