Španielska polícia rozbila pašerácku sieť dovážajúcu kokaín do Európy

Španielska polícia rozbila pašerácku sieť dovážajúcu kokaín do Európy. Celkovo zadržali 50 osôb z ôsmich rôznych krajín.

Vyšetrovanie začali španielska a britská polícia v júni 2020 a postupne sa doň zapojilo ďalších 11 krajín. Podporila ho aj európska policajná agentúra Europol. Pri zásahoch skonfiškovali celkovo 1,5 tony kokaínu a zadržali osem plavidiel využívaných na prepravu. Drogy presúvali z nakladacích staníc v Brazílii, Kolumbii, Guyane, Trinidade a Tobagu, na Svätej Lucii, Barbadose a v Paname do španielskych prístavov na Kanárskych ostrovoch, v južnej oblasti Andalúzie a východnej Valencii.

Vodca skupiny, ktorého zatkli v Nórsku, je skúseným pašerákom s prezývkou „Profesor“. V tejto oblasti pôsobí už viac ako 20 rokov a za tento čas si získal „plnú dôveru kolumbijských a mexických drogových kartelov,“ s ktorými koordinoval zásielky, uvádza sa vo vyhlásení. Do pašeráckej siete patrili aj členovia „balkánskeho kartelu“ žijúci na južnom pobreží Costa del Sol v Španielsku.

V Španielsku zadržali 26 osôb z celkového počtu, medzi nimi aj 16 Nórov. Zvyšných podozrivých zadržali v Bulharsku, Kolumbii, Nórsku, Paname, Portugalsku, Trinidade a Tobagu či v Spojenom Kráľovstve. K väčšine zadržaní došlo podľa Europolu už 24. júna.

(afp, tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac