Ukrajincom sa nepáčia nabodnuté detské hlavy. Kritizujú pomník obetiam volynského masakra

V poľskej Domostawe v Podkarpatskom vojvodstve v nedeľu odhalili dlhoočakávaný pomník venovaný obetiam volynského masakra. Ten naturalisticky zobrazuje desivé krutosti páchané na Poliakoch v roku 1943. Kritici tvrdia, že monument uráža národné cítenie Ukrajincov.

Snímka obrazovky 2024-07-20 o 8.47.56 Pomník obetiam volyňského masakru. Reprofoto: Youtube/ itvp tv

Na ceremoniáli odhalenia monumentu sa zúčastnili davy Poliakov, ktorí chceli vzdať hold obetiam brutálnej ukrajinskej genocídy.

Bohdan Červak, súčasný vodca Organizácie ukrajinských nacionalistov, je pomníkom pobúrený. „Pamiatke, na ktorú sú Poliaci takí hrdí, dnes v Moskve tlieskajú. Bohužiaľ, Poliaci nikdy nepochopili, že urážaním národného cítenia Ukrajincov kopú hrob pre Poľsko,“ napísal Červak ​​na sociálnej sieti.

Na Poliakov zaútočil aj prezident Združenia Ukrajincov v Poľsku Miroslav Skirka. „Toto nie je pomník obetiam, ale pomník nenávisti,“ vyhlásil Skirka. Podľa neho predstavuje interpretáciu, ktorá udržuje a podnecuje nenávisť, namiesto toho, aby sa vzdávala patričná česť a úcta obetiam toho, čo sa stalo v roku 1943, povedal televízii Polsat.

Prezident poľského Inštitútu národnej pamäte Karol Nawrocki v reakcii na Ukrajincov zdôraznil, že pomník je adekvátny historickým udalostiam a Poliaci majú právo uchovávať svoju históriu.

„Pomník zodpovedá tomu, čo urobili ukrajinskí nacionalisti svojim 120 000 poľským susedom. Neexistujú žiadne národy vyvolené na to, aby znovu prežili svoju históriu,“ povedal Nawrocki.

Návrh v nedeľu odhaleného pomníka vytvoril sochár Andrzej Pityński, autor Katynského pamätníka v Jersey City. Pomník naturalisticky zobrazuje desivé krutosti páchané na Poliakoch v roku 1943. Uprostred monumentu je dieťa napichnuté na vidly a dole sú zobrazené detské hlavy nabodnuté na plote.

„Stojí v Poľsku, aby Poliaci nikdy nezabudli na svojich krajanov, ktorí boli brutálne zavraždení v rokoch 1942 – 1945 len preto, že boli Poliaci a katolíci,“ odkázali autori pomníka.

Text bol pôvodne publikovaný na portáli Echo24. Vychádza so súhlasom redakcie.