Ruská vláda zvýšila colné sadzby na množstvo dovážaného tovaru

Ruská vláda zvýšila colné sadzby na množstvo dovážaného tovaru z krajín „nepriateľských“ k Ruskej federácii. Týka sa to najmä sladkostí, kakaových výrobkov, cukríkov, sušienok, piva, vína či olovených batérií.

Pre pivo je clo stanovené na 0,10 eura za liter. Pre víno – 20 percent, ale nie menej ako 1,40 eura za liter. Na parfumy, kozmetiku a pracie prostriedky z Poľska je zvýšené clo vo výške 35 percent. Nové colné sadzby budú platné do konca roka 2024.

Ruská centrálna banka sa snaží obmedziť rast spotrebiteľských cien, ktorý je dvojnásobkom jej 4-percentného cieľa, a nové clá zdražia dovážaný tovar. Ako nové nariadenie vlády ovplyvní infláciu, zatiaľ nie je jasné.

(moscowtimes)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac