Európska centrálna banka sa neponáhľa s rozhodnutím o ďalšom znížení úrokových sadzieb

Európska centrálna banka sa neponáhľa s rozhodnutím o ďalšom znížení úrokových sadzieb. Uviedol to guvernér írskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Gabriel Makhlouf v rozhovore pre nedeľné vydanie írskych novín Irish Examiner.

„Nie je potrebné ponáhľať sa s rozhodovaním,“ povedal pre Irish Examiner. Podľa Makhloufa proces návratu inflácie v eurozóne späť k cieľu ECB na úrovni dvoch percent funguje, aj keď je táto cesta „hrboľatá“.

ECB tento týždeň na svojom zasadnutí ponechala kľúčové úrokové sadzby nezmenené. Prezidentka Christine Lagardová sa zároveň odmietla zaviazať k možnému zníženiu úrokových sadzieb na nasledujúcom zasadaní v septembri, pričom uviedla, že výsledok stretnutia zostáva „otvorený“ a bude závisieť od údajov z eurozóny.

Makhlouf zopakoval tento postoj a novinám povedal, že ECB „nemá vopred určený kurz sadzieb“ a rozhoduje sa na základe čerstvých údajov z ekonomiky. Na otázku o raste spotrebiteľských cien Makhlouf priznal, že „predovšetkým v sektore služieb pretrváva vyššia inflácia“. „To je hlavná vec, na ktorú musíme dávať pozor,“ citovali ho na záver noviny.

(reuters, tasr)