Európska centrálna banka podporuje disciplínu v oblasti fiškálnych pravidiel EÚ

Európska centrálna banka podporuje disciplínu v oblasti fiškálnych pravidiel EÚ. Vyhlásila to prezidentka ECB Christine Lagardová bez toho, aby spomenula problémy s verejnými financiami v jej domovskom Francúzsku.

Úplné a bezodkladné zavedenie revidovaných fiškálnych pravidiel EÚ pomôže vládam trvalo znížiť rozpočtový deficit a štátny dlh, povedala Lagardová. Poukázala pritom na rozsiahlu diskusiu pred schválením revidovaných pravidiel pre rozpočtový deficit a výšku štátneho dlhu. Podľa nej ide o veľmi silnú podporu princípu disciplíny, takže všetky členské štáty, ktoré súhlasili so súborom fiškálnych pravidiel, by mali tieto pravidlá a princípy skutočne uplatňovať.

Jej slová nasledujú po intenzívnejšej kontrole verejných financií zadlžených členov eurozóny vrátane Francúzska a Talianska. Tieto, ako aj ďalšie krajiny patria k tým, ktoré v júni Európska komisia pokarhala za to, že ich deficity výrazne prekračujú povolený strop troch percent hrubého domáceho produktu (HDP).

Predstavitelia ECB sa obávajú, že rastúce verejné výdavky by mohli zvýšiť inflačné tlaky. Člen holandskej Rady guvernérov Klaas Knot nedávno varoval, že „ak nebude možné udržať fiškálnu politiku pod kontrolou, ECB bude držať úrokové sadzby vyššie, ako by inak musela“.

(bloomberg, tasr)