Médiá: Ukrajina sa mstí Maďarsku a Slovensku ohrozením ich energetickej bezpečnosti

Ukrajina zastavením prepravy ropy od ruského dodávateľa Lukoil ohrozila energetickú bezpečnosť Maďarska a Slovenska, pričom Kyjev sa netají tým, že tak robí z politických dôvodov. Konštatoval to v pondelok server mandiner.hu.

EU Leaders Summit in Brussels Viktor Orbán a Robert Fico. Foto: Profimedia.sk

Podľa servera tretina dovozu ropy do Maďarska podlieha ukrajinským obmedzeniam a jeho nahradenie je preto pre Budapešť veľkou výzvou.

Maďarsko, Slovensko a Česká republika dostali výnimku zo sankcií uvalených na ruskú ropu, Ukrajina podľa servera svojvoľne zastavila tranzit ropy Lukoilu.

Poslankyňa ukrajinského parlamentu Inna Sovsunová, členka energetického výboru, pre portál Politico otvorene priznala, že Kyjev zakázal tranzit ruskej ropy, aby tak vyvinul tlak na Maďarsko za nedodávanie zbraní Ukrajine a za nepodporovanie vstupu krajiny do Európskej únie.

„Teraz sme zobrali veci do vlastných rúk,“ podotkla ukrajinská poslankyňa, podľa ktorej diplomatický dialóg neviedol k výsledkom, preto museli nájsť iné riešenie na zmenu postoja Budapešti a Bratislavy.

Vysvetlila, že EÚ podľa Kyjeva nerobí dosť preto, aby zaviedla skutočné sankcie proti ruskej rope dodávanej potrubím. Ako príklad uviedla, že ropovodom Družba sa stále prepravuje 200-tisíc barelov ropy denne.

Vzhľadom na to, že Moskva vlani zarobila na vývoze ropy 180 miliárd dolárov, „je vlastne absurdné, aby sme im umožnili zarobiť tieto peniaze prepravou tejto ropy cez ukrajinské územie, ak sa potom tieto peniaze používajú na to, aby nás zabili,“ dodala Sovsunová.

(tasr, est)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok