Finančná správa onedlho spustí nový tranzitný colný systém. Predošlý načas odstaví

V rámci nasadenia modernizovaného systému NCTS P5 do produkčnej prevádzky odstaví Finančná správa počas víkendu systém, ktorý deklaranti používali doteraz. Obmedzenia potrvajú od soboty 27. júla 20.00 do nedele 28. júla 2.00.

Nový tranzitný systém je jeden z projektov, ktorých zavedenie je pre slovenskú finančnú správu povinné. Táto povinnosť vyplýva z Vykonávacieho rozhodnutie Európskej komisie, ktorým sa stanovuje pracovný program týkajúci sa vývoja a zavedenia elektronických systémov stanovených v Colnom kódexe EÚ.

„V čase odstávky systémov nebude pre verejnosť dostupné spracovanie elektronických podaní colných vyhlásení a predbežných colných vyhlásení v režime vývoz, dovoz a tranzit, teda nebudú dostupné elektronické služby FS v colnej oblasti, pri ktorých prebieha elektronická komunikácia cez IS CEP a EKR-CIS,“ avizoval hovorca Daniel Súkup.

Dotýka sa to, napríklad, podávania colných vyhlásení pri vývoze a dovoze a predbežných colných vyhlásení pred vstupom a výstupom tovaru, podávania tranzitných colných vyhlásení na colnom úrade odoslania a colnom úrade určenia, doručovania elektronických správ prostredníctvom elektronickej podateľne, či elektronickej komunikácie pre podávanie žiadostí o informáciu o stave zabezpečenia dovoznej platby pri dovoze.

(tasr)