Proti Netanjahuovi v americkom Kongrese protestujú zákonodarci aj tisíce demonštrantov

Nesúhlas s prítomnosťou izraelského predsedu vlády v budove amerického zákonodarného zboru vyjadrili okrem desiatok členov Kongresu aj tisíce protestujúcich, ktorí vyšli do ulíc Washingtonu, D. C.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu reční na spoločnej schôdzi Kongresu USA s cieľom získať podporu pre boj Izraela proti Hamasu a iným protivníkom v Kapitole vo Washingtone v stredu 24. júla 2024. Foto: TASR/AP Izraelský premiér Benjamin Netanjahu reční na spoločnej schôdzi Kongresu USA s cieľom získať podporu pre boj Izraela proti Hamasu a iným protivníkom v Kapitole vo Washingtone v stredu 24. júla 2024. Foto: TASR/AP

Prejav Benjamina Netanjahua, ktorý predniesol na spoločnom stretnutí členov Senátu a Snemovne reprezentantov, bojktovali svojou neprítomnosťou desiatky zákonodarcov Demokratickej strany.

Demonštranti pripisujú izraelskému premiérovi zodpovednosť za vysoké počty civilných obetí počas bojov v Pásme Gazy.

Protest si vyžiadal najsilnejšie bezpečnostné opatrenia v oblasti od útoku na budovu Kapitolu 6. januára 2021. Polícia informovala, že pre individuálne prípady násilností musela použiť slzný plyn.

(reuters)