Ukrajina úspešne uteká hrobárovi z lopaty. Bankrot sa nekoná

Po viacerých neúspešných rokovaniach sa Kyjev dohodol so súkromnými držiteľmi ukrajinských dlhopisov. Tí mu odpustia vyše tretinu dlhu, teda zhruba osem miliárd eur. Pristúpili tiež na nižšie úrokové sadzby a dlhšiu splatnosť. Na spečatenie dohody sa ešte čaká. Časť investorov sa obáva, že je to krok smerom k presunu finančného bremena vojny na plecia súkromného sektora.

Zelenskyj v Británii Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Zahraničné médiá priniesli začiatkom tohto týždňa dôležitú správu, ktorá na prvý pohľad nevyzerala až tak zaujímavo. Kyjev uzavrel dohodu so zástupcami súkromných veriteľov, ktorí vlastnia viac ako pätinu ukrajinských dlhopisov v hodnote zhruba 20 miliárd eur. Tí súhlasili s odpisom nominálnej hodnoty svojho dlhu o 37 percent, teda približne o osem miliárd eur.

Reštrukturalizácia dlhu by sa mala uskutočniť prostredníctvom výmeny pôvodných dlhopisov za balík nových. V rámci nich súkromní veritelia akceptovali nižšie úrokové sadzby a dlhšiu splatnosť.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.