Čoskoro odídu z väzníc horalkoví zlodeji, ďalší odsúdenci zamieria do domáceho väzenia

Slovenské súdy a Zbor väzenskej a justičnej stráže budú mať horúce leto. Musia sa vysporiadať s novými zmenami v Trestnom zákone. Tie umožnia, že sa už v auguste, respektíve v ďalšom období môžu dostať na slobodu stovky osôb. Ďalší odsúdení budú môcť požiadať, aby si zvyšok trestu odpykali v domácom väzení. Najväčšiemu náporu bude čeliť Okresný súd Trnava.

Druhé kolo volieb prezidenta SR Ilustračné foto. Foto: František Iván/TASR

Faktom je, že súdy a Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) sa pripravujú na veľké množstvo práce. Navyše, trestná legislatíva prešla v krátkom období viacerými úpravami. Podľa signálov z právnického prostredia majú problém dobre sa zorientovať v novej legislatíve aj samotní právnici.

Novelu Trestného zákona schválil parlament 8. februára 2024. Zakrátko sa táto novela znovu zmenila po veľkej kritike v otázke premlčacích lehôt pri násilných trestných činoch. Najviac sa hovorilo o znásilnení. Poslednú novelu novely Trestného zákona prijal parlament cez prázdniny 16. júla 2024. V tej sa venoval okrem iného ochrane finančných záujmov EÚ.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.