V Kalifornii pre lesný požiar evakuovali tisíce ľudí. Oheň trápi aj ďalšie americké štáty

Na severe amerického štátu Kalifornia evakuovali viac ako 4-tisíc ľudí pre plamene požiaru, ktorý v čase horúčav zasiahol plochu takmer 100-tisíc hektárov. Napriek úsiliu stoviek zasahujúcich hasičov oheň naberá na sile.

Rozsiahle lesné požiare, ktoré počas júlových horúčav zachvátili 100-tisíc hektárov pôdy v americkom štáte Kalifornia. Foto: The Hotshot Wake Up/X Rozsiahle lesné požiare, ktoré počas júlových horúčav zachvátili 100-tisíc hektárov pôdy v americkom štáte Kalifornia. Foto: The Hotshot Wake Up/X

Úrady museli pre šíriace sa plamene evakuovať 4-tisíc ľudí z obcí Cohasset a Forest Ranch a ďalších 400 osôb z mesta Chico, pri ktorom požiar v stredu vypukol po tom, ako muž odtlačil do rokliny horiace auto. Polícia ho zadržala. Oheň zatiaľ zničil 134 budov, informovali úrady.

Na východe štátu Oregon záchranári v piatok našli malé hasičské lietadlo, ktoré sa stratilo počas hasenia plameňov pri dedinke Seneca. Lietadlo spadlo v zalesnenej oblasti, pilot zahynul.

V Idahu vypukol lesný požiar po zásahu bleskom, úrady preventívne evakuovali malú obec Juliaetta asi 40 kilometrov juhovýchodne od mesta Moscow.

(tasr, afp, ap)