Čo môže prekvapiť Trumpa, keď predstaví mierový plán pre Ukrajinu

Profesor Lipitsky pokračuje v úvahách, ktoré začal svojím textom Vladimír Palko, ako asi môžu vyzerať Trumpove predstavy o ukončení vojny na Ukrajine a čo asi môže Trump dosiahnuť. Napovedzme, že nejde o veľmi optimistické čítanie.

Republican National Convention in the United States Foto: Profimedia

Maďarský premiér Viktor Orbán nedávno vyhlásil, že bývalý prezident Donald Trump je pripravený „okamžite“ rokovať o mieri na Ukrajine, ak by vyhral v novembri 2024 voľby. Orbán dodal, že Trump formuloval „podrobné a dobre podložené plány“ na sprostredkovanie mieru, hoci maďarský premiér neuviedol žiadne ich podrobnosti. Preto niektorí pozorovatelia zapochybovali o existencii takýchto plánov. O niečo neskôr sa však začali objavovať určité detaily.

Návrh poradcov

Ako možno z verejne dostupných informácii odvodiť, ide o návrh, ktorý predložili dvaja kľúčoví poradcovia Donalda Trumpa: generálporučík vo výslužbe Keith Kellogg a Fred Fleitz, ktorí obaja pôsobili ako náčelníci štábov v Trumpovej Národnej bezpečnostnej rade počas jeho prezidentovania v rokoch 2017 – 2021. Je to ponuka na ukončenie vojny na Ukrajine – ak Trump vyhrá prezidentské voľby 5. novembra.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.