Odborníci varujú pred HHC. Psychoaktívna látka je stále dostupná v prešovských automatoch 

automat Automaty s HHC produktami sa stále nachádzajú v nákupných centrách. Foto: redakcia

PREŠOV – Zoznam omamných a psychotropných látok by sa mal rozšíriť o ďalšie. Medzi navrhované novinky na tomto zozname patria aj substancie, ktoré sú momentálne voľne dostupné v predajných automatoch po celom Slovensku.

Zmena legislatívy má zamedziť voľnému prístupu k týmto nebezpečným látkam, ktoré môžu mať vážne následky na zdravie mladistvých.

Návrh novely zákona o omamných a psychotropných látkach a prípravkoch predložilo ministerstvo zdravotníctva (MZ SR). Vláda schválila zaradenie psychoaktívnych látok HHC, HHC-P a HHC-O medzi zakázané látky 22. mája, novelu ešte musí odobriť parlament. Vzhľadom na dĺžku legislatívneho procesu by mohla začať platiť v októbri 2024.

Ministerstvo zdravotníctva informuje, že psychoaktívne látky HHC, HHC-P a HHC-O, ktoré sú voľne dostupné v automatoch v podobe sušiny, náplní do e-cigariet, cukríkov a iných sladkostí, už nebudú môcť byť vydávané za legálne náhrady výrobkov z konope.

„Informácie z prebiehajúcich výskumov, ktoré sa týkajú účinkov HHC a príbuzných látok naznačujú potenciál vytvárania návyku ako aj psychickú a fyzickú závislosť charakterizovanú zmenami správania a závažnými zdravotnými a psychosociálnymi dôsledkami,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

V decembri 2022 zorganizovalo Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA) odborné stretnutie zamerané na problematiku HHC. Viac než 140 expertov diskutovalo o potenciálnych rizikách spojených s voľným predajom psychoaktívnych látok.

Správa uvádza, že Hexahydrokanabinol (HHC) má vo všeobecnosti podobné účinky ako Tetrahydrocannabinol (THC), hlavná psychoaktívna látka v kanabise (marihuana). HHC sa otvorene predáva ako „legálna“ náhrada THC a kanabisu v rade vysoko atraktívnych značkových a neznačkových produktov – niektoré z nich sa predávajú ako „legálne opojné látky“.

Patria sem konope nastriekané alebo zmiešané s HHC – ktoré vyzerajú a voňajú ako „pravé“ konope – ako aj výpary a požívatiny. Marketing a reklama často priamo porovnávajú účinky THC a kanabisu.

Na možné riziká súvisiace s dostupnosťou HHC upozornili aj lekári, ktorí majú skúsenosti s tým, aké následky môže mať ich používanie mladistvými. V poslednej dobe museli v detských nemocniciach a na pediatrických oddeleniach ošetriť niekoľko detí, ktoré sa otrávili látkami HHC alebo HHC-P. Deti tieto látky požili buď samostatne, alebo v kombinácii s inými látkami. Následkom bolo bezvedomie, poruchy srdcového rytmu či výrazný nepokoj.

Na oddelení detskej psychiatrie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana Prešov (FNsP) v poslednom roku zaznamenali opakované prípady detí, u ktorých sa vyvinuli závažnejšie psychické prejavy s potrebou hospitalizácie. Hospitalizované deti priznali požitie HHC z voľne dostupných automatov v obchodných centrách.

„V dvoch prípadoch išlo o psychotickú poruchu – ako následok užívania HHC –, keď bolo nutné nasadenie psychofarmák. V klinickom pozorovaní a v anamnéze boli prítomné u pacientov úzkostné stavy, halucinácie, podozrievavosť, telesná slabosť s telesnými príznakmi ako búšenie srdca, zrýchlené dýchanie,“ povedala pre Štandard primárka oddelenia detskej psychiatrie FNsP Prešov Martina Patúšová.

„V oboch prípadoch došlo k ústupu uvedených prejavov. Niektorí naši detskí pacienti, ktorí sú hospitalizovaní pre iné diagnózy ako je užívanie drog priznali experimentovanie s HHC, resp. syntetickými kanabinoidmi,“ dodala.

Automaty v Prešovskom kraji preveroval inšpektorát Slovenskej obchodnej inšpekcie (I SOI) Prešov. Posudzovanie látky HHC nepatrí do jeho kompetencie, zameral sa len na všeobecný predaj výrobkov, ktoré sú určené na fajčenie.

Prevádzkovateľ neodstránil tovar ani pod hrozbou opakovanej pokuty. Foto: redakcia

Ako z predloženého rozhodnutia I SOI Prešov vyplýva, SOI vykonala niekoľko opakovaných kontrol na dotknutých predajných automatoch spoločnosti CNA Trade s. r. o. so sídlom v Ostrave. Automaty Green Point sú v OC Novum v Prešove, OC Eperia Shopping Mall v Prešove, Biznis Centre v Bardejove, OC Avenue v Humennom a OC Forum v Poprade. Spoločnosť s rovnomenným názvom založili 10. júla 2004 aj na Slovensku, so sídlom v Bratislave. 

„Vykonanými kontrolami boli zistené porušenia právnych predpisov. Súčasne bolo kontrolovanej osobe CNA Trade s. r. o. uložené povinné opatrenie v zmysle § 6 ods. 1 písm. a) zákona č. 128/2002 Z. z. o štátnej kontrole vnútorného trhu vo veciach ochrany spotrebiteľa a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorým bol nariadený zákaz predaja týchto výrobkov,“ uviedol Ľubomír Švigár, vedúci právneho odboru I SOI Prešov.

Ako ďalej doplnil, „SOI ako orgán dohľadu v predmetnej oblasti učinila a vyčerpala všetky legislatívne kroky a možnosti, aby zabezpečila náležitý dohľad vnútorného trhu. Kontrolovaná osoba bola opakovane v predmetnej veci postihovaná.“

Pre porušenie zákona o ochrane nefajčiarov, v zmysle ktorého sa zakazuje predaj tabakových výrobkov, výrobkov, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak, bezdymových tabakových výrobkov, elektronických cigariet a nikotínových vrecúšok bez obsahu tabaku z automatov bola účastníkovi konania uložená pokuta vo výške 9 900 eur.

Predajné automaty s HHC sa nachádzajú aj v ďalších mestách Prešovského kraja. Foto: redakcia

„SOI reflektuje predložený návrh MZ SR na zaradenie predmetnej látky a jej substancií pod omamné a psychotropné látky, ktorých užívanie a predaj by následne spadal už pod režim Trestného zákona. SOI verí, že zaradenie HHC + a jeho substancií do kategórie omamných a psychotropných látok bude v dohľadnej dobe zrealizované a následne by malo dôjsť k stiahnutiu týchto výrobkov z obehu, nakoľko uvedené už bude ako ultima racio (posledné rozhodnutie) spadať pod režim Trestného práva,“ dodal Švigár.

O stanovisko sme požiadali aj samotnú spoločnosť CNA Trade, ktorá sa však nevyjadrila. Štandard zisťoval, či pokutu uhradili. Podľa finančného registra subjekt nebol nájdený v zozname neuhradených pohľadávok štátu.

„Pokutu vo výške 9 900 eur, ktorú uložil I SOI pre Prešovský kraj, spoločnosť uhradila 11. 6. 2024, sumu 6 000 eur udelenú I SOI pre Košický kraj zaplatila 7. 3. 2024. Ďalšie pokuty, ktoré stanovili I SOI pre Žilinský kraj vo výške 10 000 eur a opakovane I SOI pre Prešovský kraj v sume 3 000 eur, spoločnosť neuhradila,“ informoval vedúci OVP ÚI SOI Vladimír Kuruc.

Spoločnosť CNA Trade neodradila ani „mastná“ pokuta, automaty s dotknutými produktmi zásobuje aj naďalej. Dokumentujú to fotografie, na ktorých je viditeľné, že tovar po mesiaci znova doplnili. 

Rovnako SOI naposledy vykonala kontrolu v automatoch kontrolovanej osoby dňa 16. 2. 2024 na Námestí sv. Egídia v Poprade, kde bol taktiež zistený protiprávny stav, týkajúci sa porušenia zákona o ochrane nefajčiarov.

Zostáva otázne, či po prijatí novely budú predajcovia rešpektovať zákon. Ak bude tovar aj naďalej dostupný v e-shopoch, kde sa nekontroluje vek zákazníka, pokušenie predajcov aj zákazníkov zrejme potrvá.


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok