Najnáročnejšia stavba novodobých dejín Prešova. Futbalový štadión si vyžiada ďalší milión

PREŠOV - Takmer po roku sa médiá dostali na stavenisko nového futbalového štadióna Futbal Tatran Aréna v Prešove. Výstavbu kompetentní odklepli v júli 2023. V súčasnosti stojí na mieste hrubá stavba a hracia plocha je pripravená na výsev trávnika. Z pôvodných 21 miliónov, ktoré mali byť do štadióna investované, sa v tejto chvíli predpokladá navýšenie na 24 miliónov eur.

453200965_469425872531136_5195256781037181614_n Takto bude vyzerať budúca Futbal Tatran Aréna v Prešove. Zdroj: Mesto Prešov

Práce na stavenisku prebiehajú v plnom prúde. Podľa primátora mesta Prešov Františka Oľhu sa za rok vykonali všetky búracie práce, terénne úpravy, prekládky inžinierskych sietí, výstavba oporného múru, hlavnej budovy a tribún.

V týchto dňoch sa realizujú hlavne montáže zdravotechniky, vzduchotechniky a elektroinštalácie, pokládky podlahových poterov, montáže sadrokartónových priečok, omietky a osádzanie okien a presklených stien.

„Podarilo sa postaviť hrubú stavbu a na väčšine plôch sú osadené sedačky. Máme prestrešené B,C,D tribúny, murujú sa vstávky, začínajú sa pripravovať sociálne zariadenia a bufety. Hlavná tribúna je kompletne postavená, sú v nej omietky, okná, sky boxy, pripravuje sa nádherný dizajnový oblúk, ktorý bude architektonickým skvostom,“ vymenoval už zrealizované prvky primátor.

Pripravujú sa tiež šachty na výťahy a takmer pred kolaudáciou je podľa jeho slov energoblok, ktorý má zabezpečiť tzv. prevádzkové súbory. Práve tie sú jednou z najväčších výziev v rámci posledných mesiacov výstavby FTA. Ide o realizáciu všetkých bezpečnostných, požiarnych, poplachových, kamerových a dátových rozvodov, ozvučenia a osvetlenia štadióna, ako aj realizáciu systému kontroly vstupu.

Práve tieto prevádzkové súbory si vyžiadajú najnovšie navýšenie rozpočtu. „Sú to položky, ktoré neboli súčasťou pôvodnej súťaže. Bolo by lepšie, ak by bývalé vedenie FTA, mesta aj kraja vypísali súťaž vrátane týchto prvkov. Niektoré tam však neboli a musíme ich pripočítať. Nejde o predraženie, ale navýšenie,“ vysvetlil primátor.

Peniaze zo štátu minuli, ďalšie faktúry musí uhrádzať mesto

Nový prešovský štadión s kapacitou takmer 6,5-tisíca miest buduje galantská spoločnosť AVA-stav. Zazmluvnená celková cena výstavby bola na úrovni 21,2 milióna eur bez DPH.

Prvá etapa výstavby mala zahŕňať realizáciu hlavnej tribúny, hracej plochy, zemné práce a ďalšie úkony. Víťazná ponuka na prvú etapu bola vo výške 16,38 milióna eur. Na jej financovaní sa podieľal sumou 7,2 milióna eur Prešovský samosprávny kraj (PSK), mesto Prešov sumou 1,98 milióna eur, Slovenský futbalový zväz (SFZ) sumou 2,4 milióna eur a Fond na podporu športu dal 4,8 milióna eur.

Druhá etapa výstavby má zahŕňať realizáciu ďalších tribún, stožiarov osvetlenia, verejného osvetlenia ako aj úpravu parkoviska Björnsonova a ďalšie úkony. Víťazná ponuka bola vo výške 4,82 milióna eur bez DPH. Jej financovanie, ako aj kompletné zariadenie štadióna, malo a stále má zabezpečiť mesto Prešov z vlastných zdrojov.

Ako ozrejmil Oľha, súčasná stavba zhltla všetok rozpočet financovaný štátom. Od tohto momentu je na rade financovanie už len mestom Prešov. „Mestskí poslanci akceptovali čerpanie úverov, aj dodatky k zmluvám. Prešov je pripravený z vlastných zdrojov zafinancovať dokončenie výstavby štadióna,“ povedal s tým, že úver, ktorý tohto roku schválili, sa pohybuje vo výške šesť miliónov eur. Prefinancujú ním nielen FTA, ale aj ďalšie investičné projekty, o ktorých sa vraj už čoskoro dozvieme.

Mochnacký: Peniaze zatiaľ sú

Problémov, s ktorými sa spájalo navýšenie rozpočtu, bolo počas prvého roka výstavby viacero. Už mesiac po začatí výstavby spôsobil komplikácie kábel vysokého napätia, rozvody vody, kanalizačné prípojky a staré tribúny ukryté v zemi, ktoré bolo potrebné odstrániť. Bolo tiež nutné zafinancovať odvoz škvary zo starého ihriska.

V januári 2024 sa začalo hovoriť o navyšovaní rozpočtu na stavbu vo výške 1,5 milióna eur, čo neskôr potvrdila aj radnica. Suma zahŕňala financovanie vyššie uvedených problémov, opravu podložia parkoviska na Čapajevovej ulici a moderné LED osvetlenie štadióna namiesto výbojkového.

Na pondelkovom kontrolnom dni ohlásil primátor Oľha opätovné navýšenie rozpočtu o približne jeden milión eur na prevádzkové súbory. Cena za štadión sa tak dostane na sumu zhruba 24 miliónov eur. „Peniaze zatiaľ sú,“ vyhlásil konateľ spoločnosti FTA Rastislav Mochnacký.

Počet sedadiel je nižší

Štadión by mal mať všetko, čo má spĺňať štadión Union of European Football Associations (UEFA). „Okrem počtu sedadiel, ktorý nás diskvalifikuje do kategórie UEFA3,“ dodal primátor. Ako vysvetlil Mochnacký, kapacita sedadiel je daná uznesením vlády SR z februára 2013, kde bola Prešovu pridelená kategória, proti ktorej vtedy nikto nenamietal.

Podľa konateľa ide o najnáročnejšiu stavbu v novodobých dejinách mesta. Pôvodnú projektovú dokumentáciu ešte z roku 2017 museli prepracovávať niekoľkokrát. Kvôli novým normám UEFA, ale napríklad aj pre prípad zemetrasenia.

„Museli sme mierne meniť dispozíciu aj čiary viditeľnosti. Ukázalo sa, že parkovisko musí byť prispôsobené ťažkotonážnym vozidlám. UEFA norma tiež káže použiť najnovšie LED svietidlá. Kvôli zemetraseniu sa menila geometria,“ zhodnotil konateľ spoločnosti, ktorá výstavbu štadióna zastrešuje.

Štadión bude obsahovať aj niekoľko „zelených prvkov“. Využívať sa bude nielen studňová, ale aj dažďová voda zo zadržiavacích opatrení, ktorá poslúži na polievanie trávnika a splachovanie toaliet.

V septembri 2024 by mal byť zelený štadión ešte zelenší. V tom čase totiž začnú vysievať trávnik. „Trávnik musí vyhovovať všetkým štandardom. Najprv pôjde drenáž, potom zavlažovací systém, potom výhrev. Trávnik bude siaty,“ vysvetlil nový manažér prevádzky FTA Marek Fabuľa, ktorý je novou posilou spoločnosti.

Ide o bývalého futbalistu a dlhoročného futbalového trénera. Fabuľa má podľa mesta Prešov okrem futbalových aj niekoľkoročné manažérske a obchodné skúsenosti, a má za sebou aj viaceré tréningy efektívnej a krízovej komunikácie.

Ako uviedol projektový manažér pre výstavbu FTA Ján Harvan na stavbe denne pracuje od 30 do 100 stavebníkov. „Hlavný nápor príde teraz, kde nám už zhotoviteľ avizoval, že budeme musieť pracovať aj počas nedieľ,“ ozrejmil. Dôvodom má byť spomínaná náročná inštalácia tzv. prevádzkových súborov.

Termíny sú podľa konateľa Mochnackého aj podľa primátora Oľhu neohrozené. „Stavba by mala byť ukončená vo februári 2025. Verím tomu, že to stihneme. Ak by som o tom nebol presvedčený, nestál by som tu,“ dodal primátor.

Staré tribúny zrovnajú so zemou

Vedľa budúceho nového futbalového štadióna stále ostáva nevzhľadný zarastený pozemok, na ktorom sa týčia staré tribúny toho bývalého. Pozemok patrí prešovskému podnikateľovi Miroslavovi Remetovi. Primátor avizoval dohodu s vlastníkom a do otvorenia nového štadióna by mali staré stavby zmiznúť.

„Na septembrové mestské zastupiteľstvo ide časť zmeny územného plánu, ktorá umožní majiteľovi pozemku odstrániť tribúnu. Celá plocha bude rovná, bez akýchkoľvek stavieb. Po majstrovstvách bude vlastník realizovať svoje investičné zámery na tejto ploche,“ dodal na záver Oľha.

Do ukončenia štadióna ostáva niečo vyše šiestich mesiacov. Takmer ihneď po jeho dokončení prejde štadión „skúškou ohňom“. Prešov totiž bude hostiť futbalové majstrovstvá Európy hráčov do 21 rokov.