Ohrozuje Kyjev slovenskú energetickú bezpečnosť? Vláda možno preháňa, ale právom

Už krátko po tom, čo na Slovensko prestala tiecť ruská ropa od spoločnosti Lukoil, začali vládni predstavitelia používať prísnu rétoriku voči Ukrajine. Kyjev, ale aj kritici zo strany médií či opozície zase poukazujú na to, že vládni politici problém, ktorý vie Slovnaft pomerne jednoducho vyriešiť, zbytočne nafukujú.

Stretnutie èlenov vlády SR a Ukrajiny Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (vľavo) a predseda vlády Ukrajiny Denys Šmyhaľ. Foto: František Iván/TASR

Hoci sa celá kauza okolo stopnutia tranzitu časti ruskej ropy cez Ukrajinu spustila len pred dvoma týždňami, korene siahajú vyše mesiac dozadu keď prezident Volodymyr Zelenskyj 24. júna odobril uvalenie sankcií na ruskú spoločnosť Lukoil. Boli jej zakázané akékoľvek aktivity na ukrajinskom území a tiež tranzit ropy do slovenských a maďarských rafinérií.

Keďže spoločnosť Lukoil predstavuje významného dodávateľa ropy pre slovenskú rafinériu Slovnaft, príkre vyjadrenia vládnych politikov na adresu tohto kroku Kyjeva na seba nenechali dlho čakať.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami