Je neprípustné, aby politici zneužívali súdnictvo, odkazuje Kolíkovej predsedníčka Súdnej rady

Poslankyňa za SaS Mária Kolíková podľa Marcely Kosovej účelovo a bez kontextu spojila zrušenie analytického centra ako organizačnej jednotky ministerstva spravodlivosti s jej akousi obavou z chaosu a korupcie, ktorá súvisí s fungovaním súdov.

20222204_sudna_rada_volba_clenovia_08863382 1 Marcela Kosová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Kosová v mene všetkých sudcov Slovenskej republiky tvrdí, že je neprípustné, aby politici zneužívali súdnictvo na zvyšovanie klesajúcich preferencií a pretláčali do spoločnosti negatívne nastavenie voči sudcom výrokmi, ktoré urážajú sudcov.

„Ak bývalá ministerka spravodlivosti tvrdí, že tu nebude nikoho, kto by na základe informácií posúdil, čo súdna reforma urobila na Slovensku, predsedníčka súdnej rady jej pripomína, že sú tu predsedovia súdov, sudcovia a zamestnanci súdov, ktorí na túto otázku odpoveď poznajú. A poznali ju aj počas prípravy novej súdnej mapy, avšak ich názor tvorcov súdnej mapy nezaujímal,“ píše sa v reakcii Kosovej.

Tá zároveň podotkla, že o útokoch na súdnictvo bude informovať Európsku sieť súdnych rád. Kolíková na stredajšej tlačovej konferencii o zrušení analytického centra okrem iného uviedla, že bez centra by nemohla byť realizovaná reforma justície.

Zrušenie analytického centra vníma ako priestor pre chaos a korupciu, s ktorou súvisí fungovanie jednotlivých súdov. Takéto centrá podľa nej nastavujú politikom na základe objektívnych dát zrkadlo o tom, čo sa v krajine deje.

(tasr)