Forró: Spolupráca Slovenska a Maďarska môže ich pozíciu iba posilniť

Predseda Maďarskej aliancie Krisztián Forró sa takto vyjadril v rozhovore pre TASR TV. Aktuálne hľadajú podľa neho Slovensko aj Maďarsko odpoveď na ukrajinské rozhodnutie jednostranne prerušiť tranzit ruskej ropy od spoločnosti Lukoil na územie strednej Európy. "To, čo spravila Ukrajina, je veľmi smutné, veď Slovensko aj Maďarsko jej v minulosti veľmi pomohli a pomáhajú jej dodnes," upozornil Forró.

02_Forro_MZ Krisztián Forró. Foto: Matúš Zajac.

Pripomenul, že Maďarsko je dôležitým dodávateľom elektrickej energie na Ukrajinu a Slovensko okrem iného aj dodávateľom nafty. „Ako by sme ju mohli ďalej dodávať? Keď Slovnaft nebude dostávať ropu, ako dokáže vyrobiť naftu,“ pýta sa s tým, že postoj Ukrajiny podľa neho súvisí s tým, že obe krajiny nechcú na Ukrajinu dodávať zbrane.

EÚ podľa neho pri riešení tohto sporu zlyhala a nijako vlastné členské štáty nepodporila. Naopak, podľa Forróa sa Európska komisia snaží používať proti Slovensku agendu právneho štátu. „Eurokomisia aj v minulosti vyťahovala túto zbraň na, podľa nich, neposlušné štáty. Predtým boli na čiernom zozname Poľsko a Maďarsko,“ tvrdí Forró.

Dodal, že Maďarská aliancia podporuje úzku spoluprácu Slovenska s EÚ: „Veď sme členmi Európskej únie. Ale to neznamená, že budeme na všetko pritakávať.“

Zároveň uviedol, že Maďarskú alianciu čaká 28. septembra snem, na ktorom si bude voliť predsedu a nové predsedníctvo. „Musíme si určiť smer a víziu na ďalšie obdobie. Podľa mňa je dôležité, aby sme si hľadali partnerov. Na regionálnej úrovni sme silní,“ konštatoval.

(tasr)