Taraba: Pilot vrtuľníka v Malej Fatre ponesie následky. Kuffa: Som nevinný

Slovenská inšpekcia životného prostredia ukončila štátny dozor aprílového letu vrtuľníkom a z jej záverov vyplýva, že išlo o nízky let ponad rezervácie Tiesňavy a Rozsutec bez súhlasu kompetentného orgánu ochrany prírody. Išlo o pracovný let štátneho tajomníka envirorezortu Filipa Kuffu v súvislosti so zonáciou.

Mimoriadne zasadnutie Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Filip Kuffa. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Podnet na inšpekciu podal predošlý štátny tajomník rezortu životného prostredia Michal Kiča (Demokrati).

O záveroch vyšetrovania v utorok informoval spravodajský web Markízy. Keďže skutok sa javí ako priestupok na úseku ochrany prírody a krajiny, Inšpektorát životného prostredia Žilina vec prerokuje v samostatnom priestupkovom konaní.

„Vzhľadom na dôvodné podozrenie, že týmto skutkom mohlo dôjsť aj k porušeniu predpisov na úseku civilného letectva, podal Inšpektorát životného prostredia v Žiline opakovane podnet Dopravnému úradu ako príslušnému orgánu štátnej správy, na vykonanie štátneho odborného dozoru v civilnom letectve, ten sa však vecou odmietol zaoberať,“ uviedla inšpekcia v stanovisku.

Ide zároveň o rovnaký vrtuľník, ktorý v máji spadol pri Chate pod Rysmi. Ani vtedy nemal povolenie na prelet v 5. stupni ochrany prírody vo Vysokých Tatrách. Incident vyšetruje Letecký a námorný vyšetrovací útvar ministerstva vnútra.

Taraba: Svoju prácu si robíme nezávisle

Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) pre TASR v reakcii na zistenia SIŽP uviedol, že pilot vrtuľníka porušil zákon a musí znášať následky z porušenia legislatívy.

„Postup SIŽP je dôkazom toho, že príslušné orgány patriace pod Ministerstvo životného prostredia SR si robia svoju prácu poctivo a nezávisle. Zároveň však očakávam ospravedlnenie od všetkých tých, ktorí šírili bludy o možnom ovplyvňovaní kontrolných orgánov,“ podotkol Taraba.

Zistenia inšpekcie sú podľa ministra potvrdením toho, že rezort životného prostredia pod jeho vedením dôsledne vyšetrí každé možné porušenie zákona.

Tomáš Taraba. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Kuffa tvrdí, že zákon neporušil

Štátny tajomník envirorezortu bezprostredne po lete v Malej Fatre tvrdil, že zákon neporušil. Zo svojho stanoviska neupustil ani po utorňajšom zistení enviro inšpekcie. „Presne tak, ako platilo bezprostredne po lete, že som neporušil zákon o ochrane prírody a krajiny, tak to platí aj naďalej,“ napísal politik v komentári pod príspevkom Štandardu.

Kuffa v apríli na zasadnutí parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie tvrdil, že pilot s ktorým letel, má 40-ročnú prax a určite pozná predpisy, ktoré mal dodržiavať. Jeho meno odmietol zverejniť.

Považoval za hypotetické, že svojím preletom ohrozil chránené rastliny a živočíchy v Malej Fatre. Kuffa vtedy neodpovedal na otázku, aké oprávnenie mal pilot na to, aby letel tak nízko bez súhlasu okresného úradu.

So zákonnou povinnosťou nahlasovať lety vo výške pod tristo metrov nesúhlasil. Envirorezort je podľa neho nadriadený orgán, na ktorý sa povinnosť nevzťahuje. Štátny tajomník tiež najskôr uviedol, že informácia o nízkej výškovej hladine pochádza zo zostrihaných videí, ktoré šíri europoslanec Michal Wiezik (PS). Neskôr pripustil, že nevie určiť, v akej letovej výške leteli.

Poslancom vtedy povedal, že išlo o pracovný let v súvislosti so zonáciou národných parkov, kde ho zavolal majiteľ pozemkov, ponad ktoré leteli. Zdôraznil, že „nebude o agende ministerstva rozhodovať od zeleného stola ako budajovci“ a na taký istý let by išiel znovu.

Kritiku označil za neopodstatnenú a klamlivú. Sľúbil vtedy podanie trestného oznámenia na osoby, ktoré budú šíriť, že porušil zákon. Podľa Kuffu sa za svoje slová budú musieť ešte ospravedlniť.

Opozícia ho vyzýva na odchod

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) a mimoparlamentná strana Demokrati vyzývajú Kuffu, aby odstúpil z funkcie. „Dnes porušenie zákona potvrdila nezávislá autorita. Filip Kuffa dávno nemá na poste štátneho tajomníka čo robiť a vyzývame ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, aby to napravil,“ uviedla poslankyňa Tamara Stohlová (PS).

Opozičná SaS v stanovisku uviedla, že štátny tajomník Filip Kuffa hrubo zneužíva štátnu funkciu a vedome porušuje zákony. Preto opätovne žiada vládu, aby ho odvolala z postu.

„V krajine Európskej únie nie je možné, aby štátny tajomník envirorezortu prelietaval vrtuľníkom ponad národný park v nedovolenej výške ako realitný agent len preto, aby si so záujemcom o otvorenie bufetu prehliadli priestor,“ povedal poslanec za SaS a člen výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Alojz Hlina s tým, že Kuffa sa nikdy nemal stať štátnym tajomníkom. 

„No ak už vláda prevzala za túto nomináciu zodpovednosť a do funkcie ho vymenovala, tak po uplynutí krátkeho času vieme úplne jasne skonštatovať, a vláda si to musí uvedomiť, že v tejto pozícii absolútne zlyhal,“ doplnil Hlina.

Kuffa podľa experta Demokratov na životné prostredie Michala Kiču nemá na funkciu odborný ani morálny kredit. „Je to vyslovene dehonestujúce ponižovanie ochrany prírody na Slovensku, ak štátny tajomník rezortu životného prostredia totálne hulvátsky ignoruje zákony, v ktorých by mal ísť príkladom,“ poznamenal Kiča, ktorý pre prelet vrtuľníkom podal podnet.

(max)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok