Vrtuľník, ktorý spadol pod Rysmi, nemal na prelet povolenie. Následky nehody stále vyšetrujú

VYSOKÉ TATRY – Vrtuľník, ktorý v sobotu večer spadol pri Chate pod Rysmi, nemal na prelet vo Vysokých Tatrách povolenie. Prešovskému Štandardu to potvrdila hovorkyňa Správy Tatranského národného parku Nina Obžutová.

ATE vrtuľník Ilustračná snímka. Foto: FB Air-Transport Europe

„Rozhodnutie na let v piatom stupni ochrany prírody udeľuje vrtuľníku Okresný úrad Prešov. Okresný úrad Prešov, ako orgán ochrany prírody a krajiny, nemá vedomosť o tom, že by vydal rozhodnutie na let vrtuľníkom v 5. stupni ochrany prírody,“ dodala hovorkyňa.

Podľa nej, každé vydané rozhodnutie úradu, ktorým je umožnený let vrtuľníkom v chránenom území, vrátane Tatranského národného parku, obsahuje aj podmienky. Prvou je oznámenie Správe TANAP-u o takomto plánovanom lete a ďalšou podmienkou je, že takýto let je možné vykonať len mimo obdobia ochrany kamzíka – mimo obdobia rodenia a vyvádzania mláďat a kamzičej ruje. „Správe TANAP-u let dňa 25. mája 2024 nebol oznámený,“ konštatovala Obžutová.

Vyšetrovanie pádu vrtuľníka spadá pod činnosť Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru ministerstva vnútra. „S útvarom komunikujeme a pokiaľ požiada Správu TANAP-u o súčinnosť pri vyšetrovaní, poskytneme ju,“ informovala.

Konkrétne následky, ktoré spôsobil pád vrtuľníka v uvedenej lokalite, budú podľa jej slov známe až po dôkladnom vyšetrení nehody. Odstránenie trosiek vrtuľníka je tiež v kompetencii vyšetrovacieho útvaru a môžu ho zrealizovať až po vyšetrení nehody. „Ak bude na ich odstránenie potrebný let vrtuľníkom, bude potrebné to oznámiť Správe TANAP-u a my na to musíme udeliť súhlas,“ vysvetlila Obžutová.

Vrtuľník mal spadnúť v sobotu podvečer asi 150 metrov od Chaty pod Rysmi. Na mieste zasahovali záchranári Air Transport Europe z Popradu. Lekárku vysadili priamo do terénu pomocou lanovej techniky. Tri osoby z vrtuľníka sa v tom čase už nachádzali v starostlivosti personálu chaty.

„Dve osoby sa nezranili, jedna osoba utrpela úraz hlavy a odreniny po tele. Lekárka na mieste poskytla primárne ošetrenie a následne 48-ročného pacienta preložili na palubu vrtuľníka, ktorý medzitým pristál na ploche pri chate. V stabilizovanom stave bol s úrazom hlavy letecky transportovaný na centrálny príjem popradskej nemocnice,“ informovala na sociálnej sieti Letecká záchranná služba Air Transport Europe.

Podľa portálu cas.sk bol havarovaný vrtuľník ten istý, v ktorom sa pred mesiacom viezol štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa ponad najprísnejšie chránené územia Malej Fatry.