Hamas si vybral nového lídra po smrti Haníju. Blinken ho vyzval, aby súhlasil s prímerím

Predstavitelia palestínskeho militantného hnutia oznámili, že novým šéfom politbyra sa stal dovtedajší najvyšší predstaviteľ Hamasu v Pásme Gazy Jahjá Sinwár.

JAHJÁ SINVÁR Jahjá Sinvár Foto: Profimedia.sk

Vo funkcii nahradí Ismaíla Haníju, ktorý zahynul pri raketovom útoku na predmestí Teheránu. Zodpovednosť za jeho smrť sa pripisuje Izraelu, hoci Tel Aviv oficiálne účasť na údere nepotvrdil.

Sinwára viaceré zdroje považujú za strojcu teroristických útokov zo 7. októbra, pripomína The Times of Israel. Portál Haaretz podotkol, že Sinwár odvtedy neučinil žiadne verejné vystúpenie.

Kac vyzval na Sinwárovu rýchlo likvidáciu

Sinwár je v Izraeli považovaný za strojcu útoku kománd Hamasu a ďalších palestínskych skupín zo 7. októbra 2023 na Izrael, ktorý si vyžiadal stovky mŕtvych a zranených a bol spúšťačom následnej izraelskej vojenskej operácie v Pásme Gazy.

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac vyzval na „rýchlu elimináciu“ Sinwára.

Aj hovorca izraelskej armády Daniel Hagari vo svojej reakcii uviedol, že z pohľadu Izraela je Sinwárovo miesto jedine po boku zabitého veliteľa vojenského krídla Hamasu Muhammada Dajfa „a ostatných teroristov“, ktorí iniciovali útok na komunity na juhu Izraela zo 7. októbra“ 2023.

Dajf prišiel o život 13. júla pri útoku izraelskej armády v Pásme Gazy.

Hizballáh: Je to dôkaz, že ciele Izraela sa neplnia

Libanonské proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh v utorok privítalo zvolenie Jahju Sinwára za nového politického vodcu Hamasu. Označilo to za silný odkaz Izraelu a Spojeným štátom a dôkaz, že Hamas je vo svojom rozhodovaní jednotný.

„Výber brata Jahju Sinwára zo srdca obliehaného Pásma Gazy –, ktorý je (tam) v prvej línii s bojovníkmi odporu a medzi deťmi svojho ľudu, pod troskami, v blokáde, uprostred zabíjania a hladovania – potvrdzuje, že ciele, ktoré nepriateľ (Izrael) chce dosiahnuť zabíjaním vodcov, sa neplnia,“ uviedol Hizballáh vo vyhlásení.

Blinken: Závisí od neho, či nastane prímerie

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok naliehal na Sinwára, aby súhlasil s prímerím v Pásme Gazy.

Šéf americkej diplomacie dodal, že rozhovory o implementácii dohody o prímerí a prepustení izraelských rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy po mesiacoch rokovaní pokračovali aj napriek zabitiu Ismáíla Haníju, ktorého funkciu teraz Sinwár prevzal.

Blinken podľa denníka The Times of Israel (TOI) tvrdí, že snahy o dosiahnutie prímeria sú v záverečnej fáze, ale dohodu ohrozuje súčasné napätie v súvislosti s Iránom, ktorý sa Izraelu vyhráža trestom za Haníjovu násilnú smrť.

Blinken upozornil, že Sinwár, ktorý je aj údajným hlavným strojcom plánu na vpád palestínskych teroristických kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023, má pri rozhodovaní o uzavretí prímeria hlavné slovo.

Americký minister prízvukoval, že Sinwár má „moc zabezpečiť dosiahnutie dohody o prímerí, ktorá zastaví vojnu v Gaze a oslobodí rukojemníkov“. Dodal, že od Sinwára závisí, či nastane prímerie, ktoré „očividne pomôže toľkým Palestínčanom v zúfalej núdzi, ženám, deťom, mužom, ktorí sa ocitli v krížovej paľbe“.

(min, est, reuters, afp, tasr)