Kraj chce novú architektonickú dominantu Košíc. Na Centrum tradičnej kultúry vyhlásil súťaž

KOŠICE - Košický samosprávny kraj (KSK) plánuje pomôcť folklórnym súborom a remeselníkom. V košickej mestskej časti Nad jazerom má preto vyrásť Centrum tradičnej kultúry (CTK).

CTK centrumtradicnejkultury.sk Takto vytvorila podobu CTK umelá inteligencia pre tvorcov stránky CTK. Definitívnu podobu určí architektonická súťaž. Zdroj: www.centrumtradicnejkultury.sk

Projekt je už od začiatku ambiciózny, pričom má byť hotový v priebehu niekoľkých rokov. „Cieľom je čím ďalej, tým viac podporovať tradičnú kultúru. Ide o rôznorodé aktivity, napríklad tradičné remeslá, alebo ľudové súbory,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Podľa neho je veľkou výhodou aj to, že CTK má vyrásť na pozemku s rozlohou jedného hektára, ktorý vlastní kraj, pri obchodnej akadémii Polárna v mestskej časti Nad jazerom.

„Malo by ísť o siedmy div kraja. Modernú ‚zelenú‘ stavbu, ktorá má pútať pozornosť futuristickým zjavom, zároveň byť magnetom aj pre turistov, ktorí navštívia Košický kraj,“ načrtol Trnka víziu s tým, že napriek zameraniu na folklór a tradičnú kultúru má byť CTK moderné. Aj kvôli tomu, že mnoho mladých ľudí vníma folklór a remeslá ako niečo zastarané.

Navyše podľa KSK takéto centrum na východe Slovenska chýba. Má slúžiť obyvateľom a návštevníkom kraja. Trnka zdôraznil, že CTK neprichýli iba jeden, či dva vybraté folklórne súbory. Naopak, dvere budú otvorené pre všetkých.

Kraj už urobil prvý krok k uskutočneniu projektu, 31. júla vyhlásil medzinárodnú architektonickú súťaž. Medzi inými záujem už prejavilo aj architektonické štúdio Zahy Hadid. Návrhy zhodnotí komisia.

„Takéto súťaže v samospráve nie sú bežné. Podarilo sa nám zostaviť porotu, v ktorej sú naozaj odborníci, hlavne architekti a nie sú v nej žiadni politici. Sú v nej architekti zo Slovenskej i Českej komory architektov vrátane hlavného architekta mesta Košice Petra Kroppa,“ vysvetlil podpredseda KSK Ladislav Lörinc.

Dodal, že súťaž má dve kolá. V prvom kole, ktoré komisia vyhodnotí 30. septembra 2024, záujemcovia predložia jednoduché vízie. Z nich potom do druhého kola, ktoré potrvá do 22. novembra 2024, vyberú tri najlepšie návrhy. „Tie už budú prepracovanejšie. Porota z nich vyberie najlepší návrh a s víťazom v druhej polovici tohto roka podpíšeme zmluvu. V prvej polovici budúceho roka má byť pripravený projekt pre územné konanie a v prvom polroku 2026 by už malo byť vydané stavebné povolenie,“ informoval Lörinc.

„Projekt je aj v tejto fáze otvorený, je to beh na dlhé trate. Oslovíme mestské zastupiteľstvo aj verejnosť,“ povedal Lörinc. Podľa neho chýba v Košiciach kvalitná moderná architektúra, a preto má byť CTK jej vzorom. Spolu s vedením KSK čerpali inšpiráciu v Dubaji, ale aj v Poľsku, či Budapešti.

Predbežný celkový rozpočet na CTK predstavuje podľa Trnku sumu 20 až 25 miliónov eur. Financovanie plánujú z viacerých zdrojov. Časť by vedel dať KSK. „S týmto projektom ideme do rizika. Ale na Slovensku ani zďaleka nie sú vyčerpané eurofondy. Ak budeme žiadať financovanie či už od štátu, alebo prostredníctvom eurofondov, nestačí mať víziu. Treba mať pripravené projekty a povolenia. Preto ich chceme mať hotové,“ doplnil Lörinc.

CTK sa má rozprestierať na rolzohe zhruba 2 800 metrov štvorcových. Ak pôjde všetko podľa plánu, spomínané stavebné povolenie má byť vydané v prvej polovici roka 2026. „Vtedy budeme poznať aj presný rozpočet týkajúci sa stavebných prác. Výstavba má trvať 24 mesiacov,“ uviedol Lörinc.

Len pre zaujímavosť, projekt s názvom Esencia – Centrum tradičnej kultúry ráta s hlavnou scénou, na ktorú sa zmestí 300 účinkujúcich, posuvným hľadiskom aj premietacím plátnom. Nebudú chýbať ani menšie sály, sklady pre rekvizity a techniku, tréningové sály so zrkadlami, dve menšie nahrávacie štúdiá pre vlastné a komerčné účely, priestory pre tvorivé dielne či výstavy.

Návštevníci si budú môcť posedieť v kaviarni, kúpiť si v predajni lokálne suveníry, svoj obchod tu budú mať aj remeselníci so značkou KSK. Odborná verejnosť ocení archív tradičnej ľudovej kultúry s knižnicou. Súčasťou CTK majú byť aj ubytovacie priestory pre rezidenčné pobyty.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok