Košice bojujú s inváziou potkanov. Mesto tvrdí, že svoju povinnosť s deratizáciou splnilo 

KOŠICE – V Košiciach sa šíri narastajúca hrozba v podobe premnožených potkanov, ktoré už niekoľko týždňov znepríjemňujú život miestnym obyvateľom. Tieto nezvané návštevy vyvolali naliehavé otázky ohľadom efektivity deratizačných opatrení a viedli k obavám o zdravie a bezpečnosť.

potkany Obyvateľov Košíc trápia premnožené potkany. Foto: Facebook MČ Košice-Staré Mesto-oficiálna stránka

Hoci je podľa legislatívy povinnosťou miest kontrolovať a regulovať výskyt škodcov, aktuálna situácia naznačuje, že jarná deratizácia v Košiciach bola málo účinná. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach (RÚVZ KE) pravidelne vyzýva na celoplošné zásahy dvakrát ročne, no tento rok sa zdá, že opatrenia neboli dostatočné.

Regionálni hygienici už začali skúmať problém a požiadali o dokumentáciu týkajúcu sa deratizačných opatrení v meste. Súčasná legislatíva však neurčuje presný rozsah ani konkrétne miesta, ktoré by mali byť ošetrené, čo môže prispieť k šíreniu hlodavcov. Hygienici teraz uvažujú o zavedení konkrétnejších pokynov, ktoré by zefektívnili boj proti potkanom.

Potkany ako riziko pre zdravie a majetok

Synantropné myšovité hlodavce, ako sú potkany a myši, ktoré sa často premnožujú v ľudských sídlach a priľahlých vonkajších priestoroch, predstavujú vážne zdravotné riziko. Sú prenášačmi prenosných ochorení, čo môže ohroziť zdravie u ľudí a zvierat. Okrem zdravotných rizík spôsobujú potkany aj alergie, infekcie tráviaceho traktu a závažnú leptospirózu.

„Hlodavce často rozširujú pre človeka nebezpečné choroby, či už priamym kontaktom, kontamináciou potravín, alebo prostredníctvom ektoparazitov,“ uviedla pre redakciu Štandardu vedúca odboru hygieny životného prostredia a zdravia Zuzana Dietzová. Podľa nej môže deratizácia pomôcť aj pri prevencii ekonomických škôd, ako sú prehryznuté káble či znehodnotený tovar.

„Medzi riziká patrí prenos ochorení kontamináciou potravín – leptospiróza, salmonelóza, helmintóza –, prenos infekcií ektoparazitmi, infekcie z kontaktu a uhryznutia, ako aj ekonomické škody na majetku,“ dodala Dietzová.

Leptospiróza je bakteriálna infekcia prenášaná kontaminovanou vodou alebo potravinami, salmonelóza je črevné ochorenie spôsobené baktériami a helmintóza je infekcia spôsobená parazitickými červami. Hlodavce môžu prenášať choroby cez uhryznutie alebo kontakt s nimi.

Reakcia na zhoršujúcu sa situáciu

Najúčinnejším spôsobom, ako regulovať populácie škodlivých hlodavcov, je pravidelná celoplošná deratizácia, ktorá by sa mala vykonávať dvakrát ročne. Termíny deratizácie sú starostlivo vyberané podľa reprodukčného cyklu škodcov.

„Synchronizovaný výkon deratizácie zabezpečí, aby sa škodcovia nepresúvali z ošetrených miest na neošetrené,“ vysvetľuje pre Denník Štandard Zuzana Dietzová, vedúca odboru hygieny životného prostredia a zdravia. Dodala, že pre efektívnosť deratizácie je kľúčové sledovať jej účinnosť a používať schválené prípravky.

Nedostatočné opatrenia v meste

Mestá sú povinné vykonávať deratizáciu dvakrát ročne, na jar a na jeseň. Mesto Košice pre RTVS uviedlo, že túto povinnosť na jar splnilo, ale na rozdiel od minulých rokov deratizáciu nevykonali pri viac ako 1 500 kontajnerových stojiskách.

Mesto Košice sa veľmi aktívne zaoberá problémom v spolupráci s dotknutými inštitúciami, mestskými časťami a predovšetkým s úradom verejného zdravotníctva, ako uviedol pre agentúru SITA hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík. Upozornil, že tento úrad má výhradné právo nariadiť celoplošnú deratizáciu.

Ako ďalej uviedol hovorca mesta Košice pre RTVS, nie všetky mestá na Slovensku štandardne vykonávajú deratizáciu pri kontajnerových stojiskách a toto opatrenie bolo skôr nadštandardné. „My, samozrejme, takého rozhodnutie budeme rešpektovať. Každopádne sme svoju zákonnú povinnosť ohľadom jarného plošného zásahu už splnili,“ dodal.

Mesto je však pripravené reagovať na aktuálne potreby a na požiadavky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Hovorca tiež odporučil mestským častiam vykonať deratizáciu aj mimo plánovaných celoplošných termínov, pričom tento rok ju v Košiciach vykonajú o niečo skôr než zvyčajne.

„Vzhľadom na aktuálnu situáciu bude celoplošná jesenná deratizácia v meste Košice nariadená už v septembri 2024,“ objasnila pre redakciu Štandard Dietzová.

Opatrenia mestských častí

Problém so zvýšeným počtom potkanov v Košiciach prediskutoval RÚVZ KE so zástupcami mestských častí, konkrétne z MČ Nad Jazerom, Sídliska KVP, Starého Mesta a Sídliska Ťahanovce.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Košice odporúčal mestským častiam osloviť subjekty oprávnené na profesionálne vykonávanie regulácie živočíšnych škodcov, aby zhodnotili účinnosť a efektívnosť jarnej celoplošnej deratizácie 2024 a v prípade potreby ju opakovane vykonali.

Aktívne opatrenia Sídliska KVP

Mestská časť Sídlisko KVP aktívne rieši problém s premnoženými hlodavcami prostredníctvom pravidelného monitoringu a kontrol na verejných priestranstvách a v budovách pod ich správou. Okrem povinnej deratizácie vykonávanej RÚVZ dvakrát ročne realizuje aj mimoriadne opatrenia na vlastné náklady.

„Ako mestský poslanec som kolegov aj vedenie mesta opakovane upozorňoval, že 35-tisíc eur ročne na deratizáciu Košíc je žalostne málo. Deratizácia na jar a jeseň je vysoko neúčinná a mnohé subjekty ju nevykonávajú správne. Potkanom sami robíme kŕmidlá tým, že vyhadzujeme potraviny z okien a prikrmujeme iné zvieratá,“ komentoval situáciu v meste starosta mestskej časti Sídlisko KVP Ladislav Lörinc.

Podľa obyvateľky sídliska je dôležité naučiť ľudí, že z balkónov by sa nemal vyhadzovať odpad, ako sú šupky z banánov, pomarančov, chlieb a podobne. Upozornila, že takýmto spôsobom sa potkany kŕmia, a preto sa nemožno čudovať ich premnoženiu. Napriek tomu, že to považuje za smutné, často vidí, ako nájomníci na Hemerkovej ulici vyhadzujú odpad priamo z balkónov.

Opatrenia Nad jazerom

Aj mestská časť Nad jazerom sa aktívne zapája do deratizačných zásahov. Sústreďuje sa na kontajnerové stanovištia a vonkajšie priestory s potkaními norami, používajú viditeľné deratizačné stanice a nástrahy umiestňované priamo do nôr. Obyvateľov vyzývajú, aby nerušili deratizačné staničky a udržiavali čistotu okolo kontajnerov.

Pri deratizačných prácach sa Nad jazerom zamerali na plochy, ktoré vykazujú vysoký stupeň zamorenia hlodavcami. Foto: Facebook Jazero Kosice

Reakcia Starého Mesta

Mestská časť Staré Mesto taktiež aktívne reagovala na premnožené potkany. Na základe obáv občanov a odporúčania Regionálnej hygieničky Jany Kollárovej sa starosta Igor Petrovčik a vicestarosta Vladimír Eperješi rozhodli pre mimoriadnu deratizáciu, ktorá sa začala 31. júla.

„Och, som vďačná, že sa to bude riešiť. Naozaj je to strašné a človek sa bojí nechať voľne dieťa. Denne ich vidíme z balkóna aj bežne na ulici. Ale chyba je hlavne v nás ľuďoch. Tie kontajnery vyzerajú často naozaj hrozne, nezatvárajú kontajneroviská a taktiež nechávajú kontajnery otvorené,“ uviedla obyvateľka MČ Staré Mesto.

Do boja proti potkanom sa dala aj mestská časť Staré Mesto. Foto: Facebook MČ Košice-Staré Mesto-oficiálna stránka

Prvé výsledky deratizácie

Na sídlisku Nad Jazerom už prvé výsledky deratizácie potvrdzujú jej účinnosť – na viacerých miestach boli nájdené uhynuté potkany. Deratizačná spoločnosť sa postará o bezpečné odstránenie a bude pokračovať v monitorovaní a zbere po celom sídlisku.

Starostka Lenka Kovačevičová zvolila systematický prístup, vrátane odstránenia zelene okolo kontajnerovísk na odhalenie nôr, čo umožní efektívnu deratizáciu. Po prvej vlne bude nasledovať ďalšia fáza na zabezpečenie dlhodobej účinnosti.

Na Sídlisku Nad jazerom vidia prvé výsledky deratizácie. Foto: Facebook Jazero Kosice

Na zvýšenie efektivity sa plánuje aj strihanie kríkov, ktoré môžu slúžiť ako úkryty pre hlodavce, a dôkladné vyčistenie stojísk kontajnerov. Obyvateľov zároveň vyzvali, aby prestali pohadzovať voľne potraviny, čo by mohlo mariť snahy o úspešnú deratizáciu.

Košice čelia vážnemu problému s premnoženými potkanmi, ktorý narušuje každodenný život obyvateľov a zvyšuje obavy o zdravie a bezpečnosť. Nedostatok účinných deratizačných opatrení a ich neadekvátne vykonávanie sú dôležitými faktormi prispievajúcimi k súčasnej situácii.

Mesto Košice a jeho mestské časti sa však aktívne snažia situáciu zlepšiť. Je nevyhnutné, aby mesto pokračovalo v úsilí o efektívne riešenie tohto problému a aby obyvatelia spolupracovali pri dodržiavaní hygienických pravidiel a udržiavaní čistoty.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok