Požiar v okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni uhasili. Podľa Rusov ho spôsobil dron

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že požiar v areáli okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) založili ruské sily. Predstaviteľ okupačnej správy medzitým vyhlásil, že požiar vznikol pri ukrajinskom ostreľovaní.

Snímka obrazovky 2024-08-11 o 22.05.29 V Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni vypukol požiar. Foto: X/Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj vo vyjadrení na platforme Telegram uviedol, že hodnoty radiácie sú normálne. Požiar bolo podľa neho vidno z územia kontrolovaného Kyjevom.

Miestny predstaviteľ v ukrajinskom meste Nikopol neďaleko elektrárne povedal, že podľa neoficiálnych informácií ruské sily zapálili v chladiacich vežiach veľké množstvo pneumatík, informovala agentúra Reuters.

Ruský manažment elektrárne poznamenal, že záchranári hasia požiar pri chladiacich vežiach, ktorý závod ani jeho bezpečnosť neovplyvnil.

Gubernátor Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij obvinil Ukrajinu, že požiar spôsobila ostreľovaním priľahlého mesta Enerhodar. Uviedol tiež, že všetky reaktory ZAES sú odstavené, preto nehrozí výbuch.

„Dva priame údery ukrajinských vojenských bezpilotných lietadiel boli vykonané 11. augusta o 20:00 a 20:32 na jednu z dvoch chladiacich veží, čo spôsobilo požiar vo vnútri zariadenia. Pohotovostné jednotky na mieste udalosti požiar uhasili do 23:30,“ uviedla ruská jadrová agentúra Rosatom.

„Vnútro chladiacej veže však utrpelo vážne škody. Hrozbu možného zrútenia konštrukcie posúdia špecialisti, keď to situácia umožní,“ dodala agentúra.

ZAES, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, obsadilo Rusko v marci 2022, krátko po začiatku svojej invázie na Ukrajinu. Obe strany konfliktu sa odvtedy vzájomne obviňujú z útokov ohrozujúcich elektráreň alebo sabotáží.

Reaktory ZAES sú vzhľadom na obavy o bezpečnosť v tzv. studenej odstávke už od roku 2022, naďalej však potrebujú chladenie. V areáli elektrárne sú pozorovatelia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

(tasr, est)


Oslavy sviatkov v Izraeli a na Západnom brehu sú poznačené vojnou, obmedzeniami a napätím medzi náboženskými komunitami.
Prejsť na článok
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok