Obvinenie prokurátora Šúreka bude problém v každom trestnom konaní

K téme právneho štátu sa s obľubou vyjadrujú najmä ľudia, ktorí právo neštudovali alebo ho vykladajú pre politické potreby. Inak tomu nebolo ani v prípade pozastavenia funkcie obvineného prokurátora Michala Šúreka. Opoziční politici a médiá hovoria o účelovom odstavení, no ignorujú podstatu jeho obvinenia, usvedčujúce dôkazy, ako aj možné následky na ním dozorované trestné konania, ak sa preukáže jeho vina.

Proces v kauze prípravy vraždy S. Klaus-Volzovej odroèili na december Michal Šúrek. Foto: Jakub Kotian/TASR

Prokurátor Michal Šúrek je obvinený vyšetrovateľom Úradu inšpekčnej služby spolu s vyšetrovateľmi NAKA, známymi ako čurillovci, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Ako spolupáchateľ mal podľa obvinenia v pozícii prokurátora nielenže nevykonávať riadny dozor nad trestnými stíhaniami vyšetrovateľov, ale mal účelovo sťažovať uplatňovanie práv obvinených.

Pre toto obvinenie mu generálny prokurátor Maroš Žilinka pozastavil funkciu prokurátora, a to až do právoplatného skončenia trestného konania. Umožňuje mu to zákon o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry, podľa ktorého má toto oprávnenie generálny prokurátor v prípadoch trestného stíhania pre úmyselný trestný čin, trestného stíhania pre trestný čin spáchaný z nedbanlivosti v súvislosti s výkonom funkcie prokurátora alebo aj v prípade, ak je prokurátor disciplinárne stíhaný pre skutok, pre ktorý môže byť zbavený funkcie prokurátora.

Maroš Žilinka. Foto: Jakub Kotian/TASR

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.