Žilinka pozastavil výkon funkcie prokurátorovi Šúrekovi. Toho nedávno obvinili s čurillovcami

Generálny prokurátor Maroš Žilinka pri pozastavení výkonu funkcie prokurátora Michala Šúreka argumentuje tým, že Šúrek je trestne stíhaný pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva. Obvinil ho nedávno vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR/Martin Baumann Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: Martin Baumann/TASR

„Rozhodnutie o dočasnom pozastavení výkonu funkcie prokurátora je výlučne rozhodnutím vo veci služobného pomeru prokurátora a žiadnym spôsobom neprejudikuje výsledok trestného konania vedeného proti prokurátorovi,“ napísal Maroš Žilinka na sociálnej sieti.

Poznamenal, že prokurátor, ktorému bol dočasne pozastavený výkon jeho funkcie, nemá počas tohto pozastavenia práva a povinnosti prokurátora a nesmie vykonávať funkciu prokurátora.

„O dočasnom pozastavení výkonu funkcie som rozhodol tak, ako vždy doposiaľ, keď bolo proti prokurátorovi vedené trestné stíhanie pre úmyselný trestný čin,“ dodal generálny prokurátor s tým, že aktuálne je vedené trestné stíhanie pre úmyselné trestné činy proti piatim prokurátorom. A všetci majú dočasne pozastavený výkon funkcie.

„Z toho v štyroch prípadoch som rozhodol o dočasnom pozastavení výkonu funkcie ja a v jednom prípade môj predchodca,“ uzavrel.

Šúrek dozoruje veľkú kauzu súvisiacu s pomermi v polícii známu ako Očistec. Tento prípad je už na súde. Stíhanými sú v kauze podnikateľ Norbert Bödör, policajný exprezident a poslanec Smeru Tibor Gašpar a tiež niekdajší špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Prípad by mal teraz prevziať druhý prokurátor. Najskôr si ho však bude musieť naštudovať a pojednávanie sa zrejme oddiali.

Vyšetrovateľ policajnej inšpekcie Kevin Dlabaj obvinil zo zneužitia právomocí verejného činiteľa okrem prokurátora Šúreka aj bývalého šéfa NAKA Ľubomíra Daňka a vyšetrovateľov Pavla Ďurku a Jána Čurillu.

Ľubomír Daňko, ktorý momentálne pracuje v Nadácii Zastavme korupciu, pre Denník N potvrdil obvinenie, pričom ho označil za účelové. Tvrdí, že nikdy nepochybil a nerozumie, čoho sa mal dopustiť.

Obvinenie sa týka údajného procesného pochybenia, konkrétne spôsobu, akým policajti evidovali výsluchy osôb vypovedajúcich o korupcii. Inšpekcia tvrdí, že výsluchy boli evidované v nesprávnom spise. Šúreka zasa obvinili v súvislosti s dozorom trestnej veci, ktorú dozoroval ešte ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

„Obvineným môže hroziť trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov,“ informovala neskôr hovorkyňa policajnej inšpekcie Andrea Dobiášová. Dodala, že vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony inšpekcia nebude k prípadu poskytovať žiadne bližšie informácie, aby nedošlo k zmareniu vyšetrovania.

(tasr, max)


Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok