Školáci sa majú na čo tešiť. V jedálňach pribudnú nové receptúry

"Naším cieľom je, aby školské jedálne poskytovali deťom zdravé a chutné pokrmy. Zníženie obsahu cukru, soli a nezdravých tukov v jedlách je kľúčové pre zdravý vývin detí,“ povedal minister školstva Tomáš Drucker.

skolska jedalen Ilustračné foto: minedu.sk

V školských jedálňach pribudne tiež viac čerstvej zeleniny a ovocia. Rezort chce v tejto súvislosti napríklad aj preferovať pečivo z celozrnnej múky, obmedziť prípravu pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údeného mäsa a tiež vyprážaných pokrmov.

Zmeny vyplývajú zo záväzného dokumentu, ktorým sa pri príprave jedál riadia školské jedálne.

Revízia by podľa ministerstva školstva mala pomôcť aj v rozvoji kultúry zdravého stravovania. Prostredníctvom školských obedov je totiž podľa rezortu možné prispieť k tomu, aby sa žiaci učili, odkiaľ jedlo pochádza, ako vzniká, ako vplýva na organizmus, ale aj to, ako výber potravín ovplyvňuje zdravie a svet, v ktorom žijeme.

Ministerstvo doplnilo, že školské stravovanie je súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu, ktoré si zaslúži implementáciu najnovších výživových odporúčaní pre deti do praxe.

(sita)