Neskláňajme hlavy pred tupou vládnou mocou, vyhlásil Machaj na Námestí SNP

Na bratislavskom Námestí SNP bol protest opozičných strán PS a SaS. Zvyšné opozičné strany KDH a hnutie Slovensko sa ho nezúčastnili. Ide o prvú demonštráciu zvolanú časťou opozície od májového atentátu na premiéra Roberta Fica.

Protest opozièných strán SaS a PS na Námestí SNP v Bratislave Účastníci protestného zhromaždenia, ktoré zorganizovali Progresívne Slovensko a Sloboda a solidarita proti ministerke kultúry Martine Šimkovičovej a ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi na Námestí SNP v Bratislave v utorok 13. augusta 2024. Foto: Jakub Kotian/TASR

Podnetom je odvolanie riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku a riaditeľky Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandry Kusej. Ďalším dôvodom protestu je prepustenie bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z výkonu trestu do rozhodnutia Najvyššieho súdu o dovolaní, ktoré podal minister spravodlivosti Boris Susko.

Machaj odmieta autocenzúru

“Dobrý deň na ministerstvo kultúry,” zaznelo z úst moderátorky zhromaždenia Kristíny Tormovej na jeho začiatku po 18. hodine. Demonštrácia je podľa nej prejavom nesúhlasu proti “zlu, hlúposti, nespravodlivosti, nekultúrnosti”. Opakovane požiadala účastníkov, aby zachovali pokojný priebeh protestu.

Tormová neskôr oznámila, že podľa odhadu organizátorov sa na zhromaždení zišlo okolo 18-tisíc účastníkov.

Kristína Tormová. Foto: Jakub Kotian/TASR

Ako prvý vystúpil bývalý riaditeľ dnes už neexistujúcej RTVS Ľuboš Machaj. “Ja som nebol odvolaný, ja som bol zrušený,” vyhlásil Machaj na úvod. Uviedol, že nemá záujem o pôsobenie v politike. 

“Je načase povedať, že už stačilo,” zvýraznil po enumerácii personálnych zmien v kultúrnych inštitúciách po nástupe ministerky Martiny Šimkovičovej. Pripomenul udalosti Novembra 1989, pričom následne dav začal skandovať: “Ďakujeme!”

V rámci prejavu zopakoval presvedčenie, že “zažívame bod zlomu”. “Neskláňajme hlavy pred tupou vládnou mocou,” apeloval následne na odmietnutie autocenzúry. Zhromaždení tiež počas Machajovho prejavu skandovali “Hanba!” a “Odstúpiť!”. 

Bráňte spoločne médiá, zdôraznil na záver Machaj, ktorý pôsobí v mediálnej sfére zhruba 40 rokov.

Ľuboš Machaj. Foto: Jakub Kotian/TASR

Sama sa pýtam, v akej krajine to žijeme, začala svoj prejav na proteste exministerka kultúry Silvia Hroncová. „Takto sa odvolávajú kriminálnici, a nie špičkoví manažéri a odborníci,“ komentovala odvolanie Mateja Drličku a Alexandry Kusej z vedenia SND a SNG.

Hroncová následne citovala aj vyhlásenie piatich bývalých ministrov kultúry, ktoré uverejnil aj denník Štandard. “Prvým krokom k upokojeniu situácie je výmena vo vedení ministerstva kultúry,” vyhlásila Hroncová. Bez kultúry podľa jej slov Slovensko nemá minulosť, ale nemá ani budúcnosť. 

Silvia Hroncová. Foto: Jakub Kotian/TASR

“Umelci problémy nevyrábajú, oni ich komunikujú,” vyhlásila počas prejavu odvolaná riaditeľka Bibiany Zuzana Liptáková. Odmietla vyjadrenia rezortu kultúry o ochrane peňazí daňových poplatníkov pred “bratislavskou kaviarňou” a zaželala všetkým “viac pokory a menej hystérie”. 

Javorčíková spochybnila prepustenie Kováčika

Bývalá členka Súdnej rady SR Katarína Javorčíková sa protestujúcim predstavila ako dlhoročná sudkyňa, ktorá počas Novembra 1989 podporovala Vladimíra Mečiara. Následne podľa vlastných slov vytriezvela počas “harabinizácie sudcovstva” a znášala “tvrdú šikanu”. 

“Odstúpiť!” začal skandovať dav, keď Javorčíková spomenula nedávne konanie ministra spravodlivosti Borisa Suska vedúce k prepusteniu bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Rozhodnutie spochybnila, pretože Kováčika prepustili z väzby pred rozhodnutím o dovolaní. 

Javorčíková nemôže uveriť, že prepustenie Kováčika nie je pomocou odsúdenej osobe, ktorá v minulosti podľa jej slov významne pomáhala k naplneniu cieľov vládnucej strany Smer.

Bývalá členka Súdnej rady SR Katarína Javorčíková. Foto: Dano Veselský/TASR

Diplomat a bývalý šéf prezidentskej kancelárie Zuzany Čaputovej Metod Špaček vyhlásil, že zhromaždenie slúži na podporu slobody umenia, slobody tlače a právneho štátu. 

Slovensko je podľa neho nad priepasťou a “nemôžeme dovoliť, aby do nej padlo”. Za symbol dnešnej situácie označil prepustenie Kováčika z väzenia. Bývalého špeciálneho prokurátora označil za chránenca vládnej strany Smer. 

“Toto rozhodnutie je možno zákonné, ale je v každom prípade nespravodlivé a (…) hanebne elitárske,” vyhlásil na demonštrácii. Poukázal na politizáciu súdnej rady a ďalšie negatívne vplyvy vlády. “Najhoršie je, keď sa to deje brutálne a rýchlo” uviedol. 

Kroky vlády označil Špaček za vytváranie “kultúry strachu”. Súčasná vládna garnitúra podľa neho straší médiá, sudcov, novinárov, LGBT ľudí a odborníkov, z ktorých si “robia ideologických nepriateľov”. Zároveň vyjadril presvedčenie, že aj predstavitelia koalície žijú v strachu. “Vždy stojme pri Slovensku,” zakončil po tom, čo vyzval prítomných, aby sa zastali slabších. 

Protest na Námestí SNP v Bratislave. Foto: Ladislav Hollý

Na záver vystúpil herec nitrianskeho divadla Ján Gallovič. Pripomenul výrok pápeža Jána Pavla II., že rozdielnosť kultúr je bohatstvo, ktoré treba spravovať. Apeloval na štátne orgány, aby v kultúre neničili to, čo funguje. Naopak, vyzval, aby to „spoločne s nami (umelcami) zveľaďovali“. Slovenskú kultúru podľa jeho slov nedefinuje, ak je zabalená do slovenskej zástavy.

Vyhlásenie PS a SaS na sociálnej sieti

PS a SaS označujú personálnu politiku ministerky Šimkovičovej ako „čistky“. Strany plánujú protestovať aj proti ďaľším krokom vlády. „Ficova vláda pritom ďalej pokračuje v likvidovaní spravodlivosti, prírody aj zdravotníctva na Slovensku,“ píše sa v popise udalosti na sociálnej sieti.

Predpokladá sa, že z pódia zaznie odsúdenie prepustenia Dušana Kováčika z výkonu trestu. „Vytiahli si svojho smeráckeho kumpána z basy,“ poznamenal v utorok na sociálnej sieti Michal Šimečka (PS).

Na grafike pozývajúcej na demonštráciu na sociálnej sieti je okrem obrázku Šimkovičovej a textu „Stačilo“ aj podobizeň Roberta Fica (Smer), Andreja Danka (SNS), Tomáša Tarabu (nom. SNS) a Petra Pellegriniho.

Protest na Námestí SNP v Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR

Kresťanskí demokrati informovali, že sa protestu nezúčastnia. Od decembra roku 2023 zorganizovali spolu s PS a SaS viacero protivládnych protestov. V tlačovej správe KDH uviedlo, že oveľa silnejší tlak vedia vyvinúť na koalíciu protesty organizované umelcami ako protesty organizované politickými stranami.

Opozičné strany iniciovali aj zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolávaniu ministrov Šimkovičovej a Suska. Internetový portál STVR Správy citoval podpredsedu KDH Viliama Karasa, ktorý oznámil, že opozičné podpisy pod zvolaním mimoriadnej schôdze by mali byť doručené do podateľne parlamentu 16. augusta. „Schôdza by mala byť zvolaná v čase medzi 19. augustom a 23. augustom,“ informoval Karas. Minimálny počet podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze je 30.

V pondelok organizovala protestné zhromaždenie Platforma Otvorená kultúra, na ktorom sa zúčastnilo asi 9-tisíc ľudí.

Šimkovičová: Vyhlásenia Otvorenej kultúry vyzerajú, akoby vznikali na sekretariáte PS

Vyhlásenia platformy Otvorená kultúra vyzerajú tak, akoby vznikali priamo na sekretariáte Progresívneho Slovenska (PS). Povedala to ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) vo videu, ktoré zverejnila na youtube kanáli Ministerstva kultúry SR.

„Tlačová konferencia Michala Šimečku a poslankyne Jaurovej, keď jasne hovorili o koordinácii krokov proti mne, to len potvrdzuje. Verejnosť systematicky manipulujú totálnou dehonestáciou mňa a kolegu Lukáša Machalu, vôbec im neprekáža používať pri tom klamstvá,“ tvrdí ministerka.

Organizátori protestov chcú podľa nej šíriť nenávisť, snažia sa stavať do úlohy ochrancov kultúry a záujmov občanov, pritom je evidentné, že „ich jediným cieľom je udržať doslova zabetónovanie svojich ľudí v rôznych fondoch, kde rozdeľujú desiatky miliónov eur.“

Veľmi dobre to podľa Šimkovičovej popísal spisovateľ Jozef Banáš, ktorý žiadal o podporu pre svoju knihu o Aurelovi Stodolovi dvakrát, no nedostal nič. „Ako sa ukázalo, z celkovo 19 podporených projektov bolo 18 rozhodnutí politických. Skúste si namiesto organizovania výziev a urážania zistiť, v koľkých hodnotiacich komisiách vo vraj nezávislom Fonde na podporu umenia je nanominovaná a zabetónová vaša líderka Zora Jaurová,“ hovorí ministerka vo videu. Poukázala na to, že poslankyňa PS Jaurová najskôr pôsobila v rade fondu a v súčasnosti hodnotí projekty v dvoch komisiách.

Ďalšie slová adresovala odvolanému generálnemu riaditeľovi Slovenského národného divadla Matejovi Drličkovi. „Vážený pán Drlička, vyprosujem si, aby ste nás vy a vaši kamaráti označovali ako homofóbov, neschopákov či klérofašistické štruktúry. Zobrali vám hračku, a tak kopete okolo seba,“ povedala ministerka.

Niekoľko otázok má aj na signatárov výzvy na jej odstúpenie a organizátorov protestného zhromaždenia, konkrétne menovala Martina Šútovca, Zuzanu Fialovú, Michala Hvoreckého a Richarda Stankeho. „Verejne sa pýtam, kedy som používala slovník neonacistu, alebo fašistov. Akých ľudí z kultúrnej a umeleckej komunity som a kedy presne šikanovala? Vymenujte mi, prosím, s ktorými predstaviteľmi vediem otvorenú vojnu,“ povedala. Herci jej tiež majú vysvetliť, ako ochromuje vitalitu slovenskej kultúry a prečo mlčali, keď Matovičova vláda vymieňala „stovky verejných funkcionárov.“

„Týmto ľuďom vôbec nejde o Drličku, Kusú či otvorenú kultúru, ich zámerom je so Šimečkom a Gröhlingom a médiami vyvolať nikdy nekončiaci majdan, opäť šíriť nenávisť, prípadne opäť vyburcovať ďalšieho chorého človeka k nejakému epickému činu,“ tvrdí Šimkovičová vo videu.

V pondelok sa v uliciach Bratislavy konal protest na obranu kultúry, ktorý zorganizovala nezávislá občianska platforma Otvorená Kultúra!. K protestu sa pridalo viac než 120 kultúrnych organizácií, od veľkých zriaďovaných inštitúcií po malé nezávislé súbory z rôznych častí Slovenska. Podľa odhadov odborníka na bezpečnosť Martina Kráľoviča sa protestu zúčastnilo približne 9 000 ľudí. Kultúrna obec a verejnosť protestom reagujú na „devastačné kroky ministerstva kultúry.“

„Rezort na čele s Martinou Šimkovičovou najskôr prijal škodlivé zmeny legislatívy, ktorými rúca roky budované oporné piliere slovenskej nezávislej kultúry, verejnoprávnych médií i spravovania múzeí a galérií. V ostatných dňoch ministerka mocenským spôsobom zaútočila na Slovenské národné divadlo a Slovenskú národnú galériu odvolaním ich riaditeľa a riaditeľky,“ uviedli organizátori. Hovoria, že sieťovanie organizácií bude pokračovať a vo vzájomnej synergii budú verejnosť informovať o ďalších krokoch. Dnes sa zároveň koná na Námestí SNP v Bratislave protest, ktorý organizujú opozičné strany PS a SaS.

Susko: Je smutné počúvať o odvolávaní toho, kto chce návrat justície do normálu

Je smutné počúvať o odvolávaní ministra spravodlivosti, ktorý nájde odvahu bojovať za návrat justície do normálu. Uviedol to šéf rezortu spravodlivosti Boris Susko (Smer) v reakcii na utorkový protest v Bratislave proti krokom vládneho kabinetu. Poukázal pritom na devastovanie právneho štátu, ktoré sa podľa jeho slov dialo za vlády Igora Matoviča (hnutie Slovensko).        

„Nikdy nezabudnite na všetku tú špinu, ktorá sa valila z úst bývalých vládnych politikov a spôsobila neuveriteľné ľudské utrpenie i materiálne škody. Nezabúdajte na nezmyselné opatrenia a hádky v čase pandémie či obmedzovanie slobody názoru, zhromažďovania sa. Na vypínanie nepohodlných médií bez rozhodnutia súdov, iba na základe vôle politikov,“ odkázal občanom na sociálnej sieti.        

Opozícia podľa Suska ženie ľudí do ulíc počas horúčav a riskuje tak ich zdravie. „Nenechajte sa zahnať do pekla emócii a nízkych pudov, hoci časť opozície ide za výdatnej asistencie médií a umelcov podľa osvedčeného manuálu,“ dodal.

Boris Susko. Foto: Jakub Kotian/TASR

(lh, min, tasr, sita)


V Košiciach, v čase, keď sa rušili mnohé športoviská, prekvapila milovníkov aktívneho oddychu radostná správa. Na sídlisku KVP v Košiciach sa Slovenský futbalový zväz rozhodol vybudovať špičkové ihrisko s umelým trávnikom. Domáci verili, že ho…
Prejsť na článok
Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok