Pre únik plynu evakuovali v Košiciach stovky ľudí. Polícia už začala trestné stíhanie

KOŠICE – Na križovatke ulíc Watsonova a B. Němcovej v Košiciach unikal v stredu dopoludnia plyn. Dôvodom bolo poškodenie plynovej prípojky. Celkovo 342 ľudí tak muselo opustiť svoje domovy a prácu. V súvislosti s touto udalosťou už polícia začala trestné stíhanie.

Hasiči bojovali s požiarom v ťažko prístupnom teréne. Pomohli im dobrovoľníci aj štvorkolka Ilustračná foto. Foto: FB HaZZ

„Pri výkopových prácach na Watsonovej ulici v Košiciach došlo dnes ráno o 8:29 k poškodeniu strednotlakového plynovodu a k masívnemu úniku plynu. Krátko nato prišli na miesto udalosti všetky záchranné zložky vrátane zástupcov civilnej ochrany mesta Košice,“ konštatoval hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

Na ich odporúčanie preto vyhlásil primátor mesta Jaroslav Polaček mimoriadnu situáciu, ktorú po skončení záchranných prác napoludnie odvolal.

Mesto zároveň nariadilo okamžitú evakuáciu okolitých rodinných domov na uliciach Watsonova, Slovenského, v časti Mánesovej a Hurbanovej ulice a bytoviek číslo 2, 4, 6, 8 a internátu na ulici Boženy Nemcovej.

Do bezpečia odviezli podľa Tokarčíka aj deti a personál z detského tábora na atletickom štadióne Technickej univerzity. Evakuáciu zabezpečili jedným autobusom príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a tromi autobusmi zamestnanci Dopravného podniku mesta Košice. Celkovo muselo svoje domovy a prácu opustiť 342 ľudí, ktorým mesto Košice zabezpečilo pitný režim.

Policajti preventívne uzavreli celé okolie a usmerňovali dopravu vo všetkých dopravných uzloch. „Hasiči v pravidelných intervaloch monitorovali koncentráciu plynu v ovzduší, pričom budú musieť postupne skontrolovať všetky bytové domy a ich spoločné priestory, či sa v nich nenahromadil unikajúci plyn,“ konkretizoval hovorca mesta.

Obyvateľom lokality preto odporúča, aby po návrate domov pootvárali okná a vyvetrali svoje byty ako aj všetky spoločné priestory.

Udalosť ovplyvnila aj mestskú hromadnú dopravu. „Dotklo sa to električkových liniek č. 4 a 7, dočasne nie sú obsluhované zastávky Botanická záhrada, Technická univerzita a Zimná. Spoje zastavujú na zastávke Amfiteáter,“ dodala hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Vladimíra Bujňákova. Doprava bola v dotknutom úseku postupne obnovená.

Unikajúci plyn sa podarilo zastaviť o 11:00 h. Košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová dodala, že polícia už začala vo veci trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia v jednočinnom súbehu s trestným činom poškodzovania a ohrozovania prevádzky verejne prospešného zariadenia. Žiadne osoby neboli zranené. 

(gko, tasr)


Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok