Ministerstvo chce debarierizovať stredné školy. Záujem v Nitrianskom kraji je slabý

NITRA – Ľudia s telesným postihnutím vrátane tých, ktorí sú odkázaní na invalidné vozíky, pravidelne čelia prekážkam pri vstupe do mnohých budov. Je pritom znepokojujúce, že sa tento problém týka aj školských zariadení.

Zdroj Stredná odborná škola potravinárska FB Stredná odborná škola potravinárska v Nitre už bezbariérový vstup pre vozíčkarov postavený má. Zdroj: Zdroj Stredná odborná škola potravinárska/FB

Mnohé školy na Slovensku sú pre deti s telesným postihnutím prakticky nedostupné. Prekážky začínajú už pri vstupe do budovy, kde často chýbajú výťahy, plošiny alebo bezbariérové prístupy do tried či ďalších priestorov. Pohyb a integrácia postihnutých detí v školskom prostredí sú tak výrazne obmedzené.

V hre sú milióny eur

Ministerstvo školstva sa pod vedením vtedajšieho ministra Branislava Gröhlinga (SaS) rozhodlo výrazne zlepšiť prístupnosť školských zariadení pre osoby so zdravotným postihnutím prostredníctvom Plánu obnovy. Rezort školstva vypísal 22. augusta 2022 výzvu na debarierizáciu väčších stredných škôl a na tento účel bola vyčlenená suma 32 607 212 eur.

Rezort doteraz zaznamenal žiadosti spĺňajúce kritériá výzvy v hodnote 13 204 677 eur, zmluvne zabezpečené projekty sú v hodnote 5 940 359 eur. Celkovú alokáciu finančných prostriedkov pridelených na túto výzvu je potrebné vyčerpať do 30. júna budúceho roka alebo na základe rozhodnutia príslušného orgánu.

Možnosť realizácie sa vzťahuje aj na čiastkové opatrenia, ako sú napríklad úprava vstupov do budovy a tried, prispôsobenie toaliet či inštalácia schodiskových plošín. Pri podávaní žiadosti o financovanie z mechanizmu nie je potrebné mať spracovanú projektovú dokumentáciu ani stavebné povolenie.

Prioritou ministerstva školstva je splniť stanovený míľnik a efektívne využiť pridelené finančné prostriedky, čomu podriaďuje aj opatrenia, ktoré prijíma. Najviac žiadostí doteraz prišlo z Prešovského (37) a Trenčianskeho kraja (24), najmenej z Bratislavského (3) a Nitrianskeho kraja (6).

Riaditelia váhali

Ešte v auguste 2022 informoval Nitriansky samosprávny kraj (NSK) príslušné školy v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti o možnosti zapojiť sa do Výzvy na debarierizáciu. Jednou z podmienok bolo, aby mala škola k 15. septembru 2021 viac ako 275 žiakov. Takých má nitrianska župa 34.

O túto iniciatívu ale nebol spočiatku zo strany škôl veľký záujem, niektoré sa však nakoniec rozhodli do výzvy zapojiť.

„Riaditelia ako dôvody nezapojenia sa do výzvy uvádzali, že budova, v ktorej sídlia, je národná kultúrna pamiatka a akékoľvek stavebné úpravy musí odsúhlasiť Krajský pamiatkový úrad; že sa zapojili do iných projektov, kde podmienkou bolo aj zabezpečenie bezbariérového prístupu a že v prípade žiaka so zníženou mobilitou vedia zabezpečiť úpravu rozvrhu a obsadenosť učební,“ uviedla hovorkyňa NSK Zuzana Vilčeková.

Jednou zo škôl, ktoré sa o peniaze na debarierizáciu neuchádzali, bola aj nitrianska Stredná odborná škola techniky a služieb. „My sme si žiadosť nedali, a ani si ju nedáme, pretože my sme historická budova. Navyše, teraz nás čaká rekonštrukcia školy, čo bude trvať dosť dlho,“ vysvetlila nám riaditeľka školy Dana Kročková, ktorá má na škole takmer 500 žiakov, ale ani jedného s telesným postihnutím.

Stredná odborná škola techniky a služieb v Nitre sa do výzvy ministerstva školstva na debarierizáciu nezapojila, pretože sídli v historickej budove a navyše ju čaká rekonštrukcia. Foto: Jozef Uhlárik

Čakajú na spätnú väzbu

„NSK ako žiadateľ prostriedkov mechanizmu z Výzvy – Debarierizácia stredných škôl má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 62 stredných škôl, podané sú dve žiadosti s názvami Bezbariérová úprava budovy Gymnázia Hansa Selyeho s vyučovacím jazykom maďarským v Komárne a Debarierizácia budov/odstránenie architektonických bariér na Strednej odbornej škole dopravy a služieb Nové Zámky. Uvedené žiadosti sú v procese posudzovania podmienok poskytnutia prostriedkov mechanizmu. Aktuálne nemáme žiadnu spätnú väzbu od Ministerstva školstva SR, či sme splnili alebo nesplnili podmienky poskytnutia príspevku,“ skonštatovala Vilčeková.

Podľa hovorkyne sa do výzvy zapojila ako žiadateľ aj nitrianska Spojená škola na Slančíkovej ulici, ktorá si podala dve žiadosti o poskytnutie prostriedkov mechanizmu, a to na vybudovanie výťahu a debarierizáciu priestorov.

Momentálne tieto žiadosti nie sú zahrnuté v zozname žiadateľov, ktorí splnili podmienky výzvy, prebieha proces posudzovania podmienok pre poskytnutie finančných prostriedkov. Ďalšie žiadosti z územia NSK nezaznamenali.

Župa aktuálne pripravuje projektovú dokumentáciu so zámerom podať novú žiadosť o poskytnutie prostriedkov mechanizmu. Miestom realizácie bude Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu Nové Zámky. Ministerstvo školstva teda v súčasnosti eviduje z NSK štyri žiadosti, ktoré splnili podmienky, ďalšie dve sú vo fáze posudzovania.

„Na základe doručených písomných žiadostí od stredných škôl so záujmom zapojiť sa do výzvy župa udelila súhlas všetkým,“ vysvetlila Vilčeková.

Po udelení súhlasu boli z rozpočtu NSK vyčlenené finančné prostriedky na vypracovanie projektových dokumentácií. Úrad po ich doručení obratom pracuje na žiadostiach o poskytnutie finančných prostriedkov z Plánu obnovy.

Výzva je stále otvorená

„Pokiaľ zriaďovatelia akokoľvek pochybujú, nie sú si istí podmienkami alebo možnosťami, ktoré im výzva dáva, môžu sa kedykoľvek obrátiť na ministerstvo alebo na Národnú implementačnú a koordinačnú autoritu (NIKA), kde im radi fundovane odpovieme,“ uviedol odbor komunikácie ministerstva školstva, podľa ktorého si môžu potenciálni záujemcovia s nimi zorganizovať aj osobné alebo online stretnutie.

Výzva, ktorej cieľom je debarierizovať 182 veľkých stredných škôl, je teda stále otvorená. Na tento cieľ je k dispozícii alokácia v maximálnej výške 180-tisíc eur.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok