Chmelár o Kuffovi a prerušenom predstavení: Toto si dovolilo jedine gestapo

Poradca premiéra Roberta Fica Eduard Chmelár na sociálnej sieti kritizoval štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Štefana Kuffu a šéfa rezortu životného prostredia Tomáša Tarabu. Urobil tak pre nedeľňajší incident v obci Malá Franková a narušené predstavenie Moje baby z dielne Národného divadla Košice (NDKE). Reakcie však nenechali na seba dlho čakať a v komentároch sa priamo konfrontovali podpredseda vlády Taraba a autor príspevku.

Eduard Chmelár. Foto: Jakub Kotian/TASR Eduard Chmelár. Foto: Jakub Kotian/TASR

„Vy ste ešte poradca predsedu vlády alebo už ste sa vrátili k progresívnym liberálom, s ktorými ste niekedy vymetali Pride pochody a držali ste sa pod pazuchou s Michalom Havranom?“ opýtal sa Chmelára v komentári podpredseda vlády a šéf ministerstva životného prostredia Taraba.

Chmelár mu pripomenul jeho post podpredsedu vlády, čím ho vyzval na vecnú reakciu k statusu. „Skúste reagovať […] nie ako internetový hulvát, keď ste taký márnomyseľný, že sa už nedokážete za vlastné chyby a nepravdivé tvrdenia ani ospravedlniť,“ odpísal Tarabovi s dôvetkom, že nikdy na žiadnom dúhovom pochode nebol.

Komentáre sa zjavili pod statusom, v ktorom politický komentátor Chmelár reagoval na nedeľňajšie vystúpenie NDKE s inscenáciou Moje baby v Malej Frankovej, respektíve na vystúpenie štátneho tajomníka Kuffu.

Ten predstavenie prerušil a vyzval rodičov, aby odtiaľ svoje deti vyviedli. Inscenáciu označil za „perverzný film“ a neskôr sa vyjadril, že zásah do predstavenia neľutuje a urobil by to znova.

„Pravdupovediac, to, čo ma znepokojilo najviac, nebolo to, že Štefan Kuffa nevie rozoznať ‚perverzný film‘ od divadelného predstavenia a Tomáš Taraba si vymýšľa báchorky o ‚predstavení plnom LGBTI scén‘, hoci s touto tematikou to nemalo vôbec nič spoločné, lebo hra je o jednom roku života matky, dcéry a vnučky, v ktorom jednej žene zomrel manžel, druhá prestala ľúbiť alkoholika a tretej sa narodilo dieťa,“ začal Chmelár s tým, že najviac ho vydesili názory spoločnosti.

Tá podľa neho „nabáda politikov, aby zakázali politickú stranu, film, divadelnú hru alebo noviny, hoci na to v slobodnej spoločnosti neexistujú žiadne zákonné dôvody“. Dodal, že spoločnosť, ktorá na toto prestane byť citlivá, „prekročí prah fašizmu bez toho, aby si to uvedomila“.

Kuffa je náboženský fanatik, tvrdí Chmelár

„Aj preto je mojou povinnosťou ozvať sa práve v tejto chvíli, keď si myslím, že Slovensko stratilo zmysel pre mieru,“ uviedol politický komentátor.

Poukázal na skutočnosť, že NDKE hrá toto predstavenie osem rokov a doteraz nikomu neprekážalo, pretože „takýchto papalášov nájdete skôr na poľovačkách ako v divadle“.

Divadlo pritom na svojich platformách upozorňuje na nevhodnosť inscenácie pre osoby mladšie ako 18 rokov. Táto informácia však chýbala na materiáloch organizátora nedeľňajšieho podujatia.

„Preto práve oni sú zodpovední za to, že to neuviedli vo svojich pozvánkach. A jedine oni majú oprávnenie riešiť to pokojnou a kultivovanou administratívnou cestou.“

Chmelár považuje v demokratickej spoločnosti za absolútne neprijateľné, aby vtrhol na predstavenie „z pozície štátnej moci nejaký náboženský fanatik s imidžom Nočnej mory z Elm Street a začal rozháňať dav“.

„Toto by si nedovolil ani Jakeš s Biľakom, toto si dovolilo jedine gestapo. Je úplne jedno, čo si o tejto hre myslíte, dôležité je pochopiť princíp, že to, či z divadelného predstavenia odvedú vaše deti, je zodpovednosť rodičov, nie právomoc vysokého štátneho úradníka a navyše z nesúvisiaceho rezortu životného prostredia,“ dodal.

Apeluje na strany Smer a Hlas

Poradca premiéra je presvedčený, že opozícii nejde ani tak o hodnoty, ako o destabilizáciu „krehkej“ vládnej väčšiny.

„Ale v tom prípade by koalícia nemala robiť všetko pre to, aby jej to uľahčila. Ak rázne neodsúdime takéto Kuffovo správanie, dokonca ho ospravedlňujeme, naháňame jej vodu na mlyn,“ vyjadril sa Chmelár.

Zároveň chápe slová herečky Ľuby Blaškovičovej, ktorá hrá aj v predstavení Moje baby a je znepokojená z toho, čo v Malej Frankovej videla.

„Že niečo tak šialené a ponižujúce vo svojej úctyhodnej kariére nezažila. Lebo ak sa najvyšší štátni predstavitelia nedištancujú od týchto praktík, odteraz sa nikto nemôže čudovať, ak sa umelci naozaj budú cítiť ohrození vo svojej slobodnej tvorbe,“ napísal poradca premiéra.

Umenie bez slobody podľa neho neexistuje, je bez nej len čírou propagandou. „Od ministerky kultúry by som aspoň v takejto vypätej situácii čakal, že sa zastane pracovníkov svojho rezortu, a nie šialeného štátneho úradníka, s ktorým si nikto nevie rady, a tak si ho prehadzujú z rezortu do rezortu, kde v tom lepšom prípade zavadzia, v tom horšom škodí,“ uviedol.

Znepokojuje ho tiež fakt, že polícia sa zastala „provokujúceho papaláša“ a nemala na takéto konanie žiadne zákonné oprávnenie.

Na záver pripomenul citát Helen Kellerovej – nepočujúcej a nevidiacej americkej spisovateľky, ktorá napísala: „Najvyšším výsledkom výchovy je tolerancia.“

Na jej slová upriamil Chmelár pozornosť najmä preto, že ak sa tolerancia vytratí z našich životov, „Slovensko zanikne“.

Kuffa podľa Kiču zasahoval aj do expozície v múzeu

Foto: Michal Kiča/FB

Štefan Kuffa mal zasiahnuť aj do expozície v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, ktoré je v priamej riadiacej pôsobnosti štátneho tajomníka rezortu životného prostredia. Na sociálnej sieti o tom napísal bývalý štátny tajomník tohto ministerstva Michal Kiča z mimoparlamentnej strany Demokrati.

Priblížil, že dioráma v speleoarcheologickej časti expozície Kras a jaskyne Slovenska donedávna zobrazovala kultový výjav prípravy ľudskej obety pohanskému božstvu. Výjav mal návštevníkom múzea priblížiť uctievanie neznámeho božstva, čo bolo pre ľudí zo záveru doby bronzovej a doby halštatskej neodmysliteľnou súčasťou ich duchovného sveta.

Po nedávnej návšteve a výhradách Štefana Kuffu bola táto dioráma podľa Kiču upravená tak, aby nezobrazovala uctievanie pohanského božstva ľudskou obetou. Figurína klaňajúceho sa obetovaného bola nahradená obilninami.

Vicepremiér Taraba na tlačovej besede reagoval, že ide o tému absolútne bezvýznamnú, s ktorou prišiel „podvodník a zlodej Kiča“, ktorý nechal „rozkrádať štát na poistkách“. Podotkol, že sa poistilo 80 percent majetku, ktorý nemal hodnotu.

Reakcia múzea v Liptovskom Mikuláši

Múzeum v stanovisku na sociálnej sieti v stredu uviedlo, že sa odmieta zapájať do politických súbojov a odmieta „šírenie informácií o údajnom nátlaku štátneho tajomníka envirorezortu Štefana Kuffu do odborných činností, múzejnej práce či do jednotlivých prezentácií vystavovaných expozícií“.

„V prípade časti expozície Kras a jaskyne Slovenska došlo k zmene z dôvodu jej prispôsobenia detskému publiku,“ napísala zástupkyňa riaditeľa múzea Eva Farkašovská. Podľa nej v minulosti múzeum na túto časť zaznamenalo viacero ohlasov zo strany školských exkurzií aj individuálnych návštevníkov. „Tieto zmeny však nemajú žiaden vplyv na odbornú stránku expozície,“ poznamenala s tým, že na zmenu dosiaľ múzeum nezaznamenalo negatívne názory.

(max, su)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac