Video: Zvláštny prírodný jav. Pri košickom letisku pozorovali dva prachové víry

Na východe Slovenska sa sformovali dva prachové víry s výškou niekoľkých desiatok metrov. Aj keď prachový vír počas teplých letných mesiacov nie je až takou vzácnosťou, pozorovať dva v jednom momente je rarita. Informáciu o víroch spolu s videom priniesol spravodajský portál o počasí iMeteo.

Snímka obrazovky (199) Na východe Slovenska mali obyvatelia Košíc možnosť pozorovať veľmi vzácny prírodný úkaz. Neďaleko miestneho letiska sa sformovali v jednom momente dva veterné víry. Reprofoto: YouTube

Na Slovensku môžeme prachový vír pozorovať práve v lete pri jasnom a teplom počasí. Sformuje sa, keď horúci vzduch rýchlo stúpa cez chladnejší vzduch nad ním, čím vzniká vzostupný prúd, ktorý za určitých podmienok môže začať rotovať.

Tieto úkazy zvyčajne nie sú nebezpečné, ale zriedkavé silné prachové víry v minulosti spôsobili škody a dokonca aj úmrtia. Jeden takýto prachový vír zasiahol 14. septembra 2000 výstavisko Coconino County Fairgrounds vo Flagstaffe v Arizone a spôsobil rozsiahle škody na niekoľkých dočasných stanoch, a aj na budovách výstaviska.

(dak)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac